{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lejletul-regaib: Svečanim mevludom obilježena noć želja, nadanja i očekivanja

Piše: N. N./Klix.ba
23.4.2015. u 20:51
749
145
Lejletul-regaib: Svečanim mevludom obilježena noć želja, nadanja i očekivanja
749
Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, učenjem mevluda, večeras poslije akšam-namaza u Ferhadiji džamiji obilježio je mubarek noć Lejletul-regaib.
Mevlud su proučili imami Medžlisa IZ Sarajevo. U okviru programa održano je i prigodno predavanje. Svečanosti je prisustvovao veliki broj vjernika kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović.

Dvije mubarek noći u mjesecu redžebu, koji je nastupio prije četiri dana, Lejletul-regaib i Lejletul-mi’radž predstavljaju prve vjesnike Ramazana. Ibadet u ovim noćima predstavlja duhovnu pripremu za taj mjesec.

Prema islamskom vjerovanju, Lejletul-regaib je noć u kojoj je majka Amina zanijela Božijeg poslanika Muhammeda a.s.. U narodu se naziva noć želja, nadanja i očekivanja, a obilježava se dovama, dobrovoljnim namazima, učenjem mevluda i drugim Bogu ugodnim sadržajima.

Tradicija obilježavanja Lejletul-regaiba prisutna je u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali i širom svijeta gdje žive muslimani.

Pored Lejletul-regaiba i Lejletul-miradža, muslimani još dvije noći smatraju posebno značajnima a to su Lejletul-kadr i Lejletul-berat.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: