BiH
946

Lejletu-l-kadr: Noć Božije svemoći i milosti muslimani provode uz molitve i nade

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju najvažniju noć u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr za koju se kaže da je noć bolja od 1.000 mjeseci.

Najodabraniju noć u godini uz dove obilježevaju i vjernici u našoj zemlji, a centralna svečanost na području Islamske zajednice BiH upriličena je u Begovoj džamiji u Sarajevu gdje se vjernicima obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a kadersku dovu proučio prvi imam ove džamije hafiz Mensur ef. Malkić.

Islamska zajednica je ovu noć označila i kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.

Na današnjoj hutbi direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta mr. Nusret Abdibegović kazao je: "Za početka objave Kur'ana, noć Lejletu-l-kadr, može se ustvrditi da nema većeg događaja koji utječe i upravlja, određuje i propisuje ljudsku sudbinu i sudbine ljudi. Ta noć u suštini nadmašuje granice i mogućnosti ljudske spoznaje. Broj od hiljadu mjeseci, kojim se iskazuje njena veličina, nema za cilj preciznu naznaku, utvrđivanje i određenje broja, nego navo]enje broja upućuje na mnoštvo i brojnost fadileta, te vrijednosti kojima obiluje ova mubarek, blagoslovljena noć".

On je podsjetio da je poslanik Muhammed, a.s. vjernike podučio da se raduju i sjećaju, održavaju uspomenu na ovu noć, te da je oživljavaju u svojim dušama, obilježavaju u svojim domovima, džamijama i sredinama u kojima žive.

"On nas je podučio da je provodimo i obilježavamo u ibadetima, pojedinačno ili u džematu", kazao je Abdibegović.

Noć Kadr odnosno Noć odredbe nazvana je tako jer se vjeruje da te noći određuju i zapisuju odredbe svim Božijim stvorenjima za narednu godinu.