{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lejla Damon, kćerka silovane Bošnjakinje: Majka me je htjela zadaviti

A
10.6.2014. u 18:43
425
Lejla Damon, kćerka silovane Bošnjakinje: Majka me je htjela zadaviti
425
Lejla Damon, kćerka silovane Bošnjakinje: Majka me je htjela zadaviti
Lejla Damon (Foto: Evening Standard)
Britanski list "Standard" objavio je potresnu priču o 21-godišnjoj Lejli Damon, djevojci koja je rođena u Bosni i Hercegovini, nakon što je njenu majku silovao srpski vojnik u koncentracionom logoru.
Britanski novinari koji su snimili Lejlinu majku nakon porođaja u Sarajevu, ističu da je ta žena tada htjela zadaviti svoju bebu. Ti novinari, Sian i Dan Damon, usvojili su Lejlu kada je bila stara samo devet dana i odveli su je u London, gdje je i odrasla u sada već punoljetnu djevojku.

Lejla je za britanske medije ispričala o svemu onome što se desilo njenoj majci kako bi podigla svijest o teškim i nezaboravnim posljedicama ratnih silovanja.

"Ona me je apsolutno mrzila kada sam se rodila. Mislila je da sam zla, da sam četnička beba i da ću odrasti i biti poput muškarca koji ju je zlostavljao. Nije htjela imati nikakvu vezu sa mnom", kazala je Lejla.

Naime, sve detalje o tome kako je došla na svijet i šta se kasnije desilo, Lejla je saznala kada je napunila 18 godina. Tada su joj roditelji, koji su je usvojili, pokazali snimke intervjua koje su obavili s njenom majkom u bolnici u BiH.

"U videoporuci je kazala da me ne može držati kad plačem, jer će me zadaviti. Ta mržnja prema meni i drugoj djeci koja su rođena zbog silovanja je česta u ratu. Ogorčenost i gnjev koja nastaje je vrlo snažan i zbog toga djeca koja su žrtve rata teško budu prihvaćena u društvu", priča Lejla.

Lejla trenutno radi u humanitarnoj organizaciji "War Child" i o svome iskustvu je govorila na konferenciji o sprečavanju seksualnog nasilja u ratu.

Inače, kako piše britanski list, Lejlina majka je u međuvremenu pronađena i 21-godišnjakinja već razmišlja da se susretne sa svojom biološkom majkom.

"Za mene ne bi predstavljalo nikakav problem da je upoznam. Nisam puno ljuta, niti je mrzim", ističe Lejla u razgovoru za britanski list "Standard".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: