BiH
0

Leipzig pomaže Sarajevu u modernizaciji tramvajskog prijevoza

FENA
Njemački grad Leipzig zainteresiran je da Gradskom saobraćajnom preduzeću "GRAS" pomogne u modernizaciji tramvajskog prijevoza.

"Leipzig ima najmoderniji tramvajski sistem, oko 325 kilometara tramvajskih šina i više od 1.000 tramvaja“, kazao je gradonačelnik tog grada Burkhard Jung zamjeniku gradonačelnice Sarajeva Predragu Mitroviću tokom današnje posjete delegacije Leipziga Gradskoj upravi.

Povod posjeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine su razgovori o privrednoj suradnji dvaju gradova, posebno u oblasti javnog gradskog prijevoza.

Izvršni direktor za tramvajski i trolejbuski saobraćaj GRAS-a Avdo Vatrić, koji je prisustvovao ovim razgovorima, ukazao je na dosadašnju suradnju GRAS-a s firmom IFTEC iz Leipziga, koja je nastala u sistemu održavanja tramvaja u tom gradu. Ta suradnja se odvija preko firme Siemens iz Austrije i Njemačke, u vezi s isporukom komponenti za tramvaj SATRA.

"Mi u Sarajevu imamo lošu prugu i infrastrukturu, pa smo od Leipziga tražili da nam njegovo preduzeće Leipziger verkersbetriebe – LVB GmbH ponudi povoljnije finansiranje obrtnih postolja, kako bismo ih mogli zamijeniti. Oni su danas donijeli ponudu i, koliko sam vidio, dosta je povoljna, a organi uprave će je razmotriti i donijeti odluku“, izjavio je Vatrić za Fenu.

Razvoj javnog prijevoza u Sarajevu neophodan je i zbog činjenice da gradske vlasti smatraju da je turizam jedna od grana privrede od koje se u ovom gradu očekuje mnogo.

Za razliku od Leipziga, koji je modernizirao više od 1.000 tramvaja i razvio nove tehnologije, Sarajevo ima samo 25 kilometara tramvajske pruge, četiri vida prijevoza putnika, stim da GRAS-ova vozila dnevno pređu 40 hiljada kilometara i prevezu 300 hiljada putnika.