BiH
0

Leigh uručio Ajkalaju mapu puta za liberalizaciju viznog režima

FENA
Generalni direktor Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Michael Leigh svečano je danas u Sarajevu uručio ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju Mapu puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

Šef bh. dilomatije izjavio je novinarima nakon susreta s Leighom da su u toku veliki dani za BiH, od kojih građani očekuju mnogo, a rezultati Mape puta se mogu ostvariti u relativno kratkom roku.

Mapa puta daje zadatke svakom ministarstvu u Vijeću ministara BiH, od čega je dobar dio već urađen, kao što je slučaj s Ugovorom o readmisiji i Ugovorom o viznim olakšicama, kazao je Alkalaj.

Naredni važni koraci su sigurnost osobnih dokumenata i izrada biometrijskih pasoša. Ministarstvo civilnih poslova BiH raspisuje tender za ove pasoše, koji se mogu očekivati već u martu. Premda se može očekivati pritisak građana za izdavanje biometrijskih pasoša, Alkalaj vjeruje da će se posao zamjene uspješno završiti kao što je bio slučaj s prethodnim zamjenama.

On je uvjeren da se neka afera kao nedavna s CIPS-ovim dokumentima više neće ponoviti, a prema Mapi puta Interpol će morati biti redovno obavještavan o izgubljenim bh. dokumentima da oni ne bi mogli biti zloupotrijebljeni.

Naveo je uspjeh Ministarstva vanjskih poslova BiH koje ima rigoroznu politiku izdavanja diplomatskih pasoša, što je omogućilo da zemlje EU omoguće bezvizno putovanje za posjednike takvih pasoša, te je ukazao da takvu rigoroznu politiku treba nastaviti i s izdavanjem drugih pasoša.

Alkalaj je najavio da će se, da dok ne stupi na snagu bezvizni režim, zalagati da se bh. državljani oslobode plaćanja viza i nada se da bi ih uskoro mogao obavijestiti bar o nekim rezultatima.

Mapa puta postavlja niz zahtjeva za provedbu reformi u oblastima kao što su sigurnost dokumenata, upravljanje granicom, borba protiv ilegalne imigracije, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, saradnja u borbi protiv terorizma, kao i implementaciju Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, odnosno da nema nikakve diskriminaciije u vezi s državljanstvom i izdavanjem dokumenata. Cijeli proces će pažljivo nadgledati Evropska komisija.

Prva revizija ovog procesa se očekuje u novembru. Ministar Alkalaj smatra da postoji dobra volja u Predsjedništvu, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH te očekuje pozitivne rezultate.

Međutim, naglasio je da vezano za Mapu puta nema nikakvih političkih uvjeta.