BiH
0

Leigh: Reforma sigurnosnog sektora nužna za napredak zemlje prema EU

FENA
U BiH je zabilježen napredak u reformi policije, ali sada je nužno da ova reforma bude u potpunosti ispoštovana, te osigurana provedba donesenih zakona u ovoj oblasti, rekao je danas u Sarajevu generalni direktor Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Michael Leigh na seminaru o reformi sektora sigurnosti i procesu stabilizacije i pridruživanju.

On je naglasio da je reforma policije i uopće sigurnosnog sektora ključni uvjet za napredovanje zemlje u procesu stabilizacije i pridruživanja s EU.

Naveo je da je BiH potrebna efikasna policija koja može djelovati na prostoru cijele zemlje. Ovakva policija je nužna radi prevazilaženja prošlosti, hapšenja ratnih zločinaca, ali i vraćanja povjerenja građana u policijske strukture, ustvrdio je Leigh.

On je kazao da će Evropska komisija nastaviti pružati pomoć BiH u oblasti reformi sigurnosnog sektora, navodeći da je uspostava vladavine prava neophodan dio priprema za članstvo jedne zemlje u EU.

Leigh je ocijenio ohrabrujućim predstojeće potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) BiH s EU i uručivanje bh. vlastima mape puta za liberalizaciju viznog režima. Kazao je da kroz ove aktivnosti EU čini svoj dio obaveza da bi buduće članstvo naše zemlje bilo kredibilnije i vidljivije.

Od BiH se zauzvrat očekuju ozbiljni napori na ispunjavanju zacrtanih zadataka na ovom putu, jer zemlje članice moraju biti uvjerene da će zemlja preuzeti sve obaveze, ali i prava.

-Nakon potpisivanja SAA slijedi važna faza uspostave odgovarajućeg praćenja postignuća koji su zacrtani u ovom sporazumu, pojasnio je Leigh.

Dvodnevni seminar o reformi sigurnosnog sektora i procesa stabilizacije i pridruživanja danas su organizirali Policijska misija EU, Centar za evropsku perspektivu i slovensko Predsjedništvo EU.

Fokusirat će se na reforme iz oblasti policijske reforme i međunarodne policijske saradnje, krivičnog prvosuđa i sudstva, pitanja granica i migracija i uloge državnih organa vlasti i civilnog društva.

Istaknuto je da su BiH potrebne hitne i odlučne mjere u reformi sigurnosnog sistema radi mogućnosti efikasne borbe protiv svih vidova kriminala, te napredovanja u pridruživanju zemlje EU.

Seminar je okupio predstavnike Evropske komisije, zemalja članica EU uključenih u kreiranje politike u Briselu i bh. parlamentarce, a šef EUPM-a brigadni general Vincenzo Coppolla je izrazio razočarenje što ovom značajnom skupu ne prisustvuje niko od najviših predstavnika bh. vlasti.