{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Leigh: Reforma sigurnosnog sektora nužna za napredak zemlje prema EU

F
5.6.2008. u 11:28
0
0
Leigh: Reforma sigurnosnog sektora nužna za napredak zemlje prema EU
0
Leigh: Reforma sigurnosnog sektora nužna za napredak zemlje prema EU
U BiH je zabilježen napredak u reformi policije, ali sada je nužno da ova reforma bude u potpunosti ispoštovana, te osigurana provedba donesenih zakona u ovoj oblasti, rekao je danas u Sarajevu generalni direktor Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Michael Leigh na seminaru o reformi sektora sigurnosti i procesu stabilizacije i pridruživanju.
On je naglasio da je reforma policije i uopće sigurnosnog sektora ključni uvjet za napredovanje zemlje u procesu stabilizacije i pridruživanja s EU.

Naveo je da je BiH potrebna efikasna policija koja može djelovati na prostoru cijele zemlje. Ovakva policija je nužna radi prevazilaženja prošlosti, hapšenja ratnih zločinaca, ali i vraćanja povjerenja građana u policijske strukture, ustvrdio je Leigh.

On je kazao da će Evropska komisija nastaviti pružati pomoć BiH u oblasti reformi sigurnosnog sektora, navodeći da je uspostava vladavine prava neophodan dio priprema za članstvo jedne zemlje u EU.

Leigh je ocijenio ohrabrujućim predstojeće potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) BiH s EU i uručivanje bh. vlastima mape puta za liberalizaciju viznog režima. Kazao je da kroz ove aktivnosti EU čini svoj dio obaveza da bi buduće članstvo naše zemlje bilo kredibilnije i vidljivije.

Od BiH se zauzvrat očekuju ozbiljni napori na ispunjavanju zacrtanih zadataka na ovom putu, jer zemlje članice moraju biti uvjerene da će zemlja preuzeti sve obaveze, ali i prava.

-Nakon potpisivanja SAA slijedi važna faza uspostave odgovarajućeg praćenja postignuća koji su zacrtani u ovom sporazumu, pojasnio je Leigh.

Dvodnevni seminar o reformi sigurnosnog sektora i procesa stabilizacije i pridruživanja danas su organizirali Policijska misija EU, Centar za evropsku perspektivu i slovensko Predsjedništvo EU.

Fokusirat će se na reforme iz oblasti policijske reforme i međunarodne policijske saradnje, krivičnog prvosuđa i sudstva, pitanja granica i migracija i uloge državnih organa vlasti i civilnog društva.

Istaknuto je da su BiH potrebne hitne i odlučne mjere u reformi sigurnosnog sistema radi mogućnosti efikasne borbe protiv svih vidova kriminala, te napredovanja u pridruživanju zemlje EU.

Seminar je okupio predstavnike Evropske komisije, zemalja članica EU uključenih u kreiranje politike u Briselu i bh. parlamentarce, a šef EUPM-a brigadni general Vincenzo Coppolla je izrazio razočarenje što ovom značajnom skupu ne prisustvuje niko od najviših predstavnika bh. vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: