BiH
0

Leigh: Provedba SAA, prijelaznog sporazuma i mape puta ključni za napredak BiH prema EU

FENA
Provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SAA), koji će biti potpisan 16. juna u Luksemburgu, te Prijelaznog sporazuma i Mape puta za liberalizaciju viznog režima tri su koraka koji će dovesti do konkretnih i opipljivih koristi za građane BiH, izjavio je danas generalni direktor Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Michael Leigh.

On je kazao kako je EU ispunila svoj dio obaveza, a da je sada na vlastima naše zemlje da pokažu odlučnost na ostvarivanju napretka u ispunjavanju potrebnih uvjeta iz ova tri dokumenta.

-Evropska komisija će u novembru objaviti Izvještaj o ostvarenom napretku i nadam se da ćemo biti u mogućnosti konstatirati da je bilo puno pozitivnih koraka, istaknuo je Leigh na pres-konferenciji na kraju dvodnevne posjete BiH.

On očekuje da će ispunjavanje uvjeta iz ova tri dokumenta utjecati i na promjenu političke retorike, te da će se ostvariti konsenzus između najjačih političkih snaga u zemlji da bi se ujedinili u naporima na ispunjavanju svojih obaveza.

-Nadam se da će se ton javnog diskursa promijeniti i da će retorika postati mnogo umjerenija nego što je sada, očekivanja su Leigha.

On je ocijenio značajnim korakom predstojeće potpisivanje SAA, ali je istaknuo da je izuzetno bitno da vlasti izrade vlastiti akcioni plan za ispunjavanje obaveza preuzetih potpisivanjem ovog sporazuma.

Naveo je da će uspjeh u ispunjavanju obaveza biti odlučujući faktor o tome kojom će se brzinom zemlja kretati prema punopravnom članstvu u EU.

Također je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će 1. jula stupiti na snagu Prijelazni sporazum koji regulira trgovinske odnose i koji će omogućiti uklanjanje određenih prepreka koje postoje u oblasti trgovine između BiH i EU.

Leigh je rekao i da je ohrabren što vlasti BiH ozbiljno shvataju implementaciju uvjeta iz Mape puta o liberalizaciji viznog režima, koju je danas uručio bh. zvaničnicima, a što pokazuje i namjera Vijeća ministara BiH da formira interesornu grupu za praćenju aktivnosti na ispunjavanju uvjeta.