|

Legendarni pohod po dubokom snijegu i hladnoći

Legendarni pohod po dubokom snijegu i hladnoći
0
F
FENA
29.1.2011. u 12:47
35
komentara
0

dijeljenja
Legendarni pohod po dubokom snijegu i hladnoći
Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Hadžići organiziralo je danas manifestaciju obilježavanja 69. godišnjice Igmanskog marša, legendarnog pohoda Prve proleterske brigade izvedenog noću između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći.
U čast sjećanja na taj historijski pohod iz Drugog svjetskog rata, organizirano je pješačenje na dužini od oko osam kilometara, s oko 300 učesnika.

Predsjednik UABNOR-a Stari grad Sarajevo Mirsad Hajdar istaknuo je za Fenu da su učesnici manifestacije također položili cvijeće i vijence na spomen-obilježlju na Brezovači, te šehidskom mezarju na Mrazištu.

"Centralni dio manifestacije održan je na Mrazištu kod spomenika Prve proleterske brigade, gdje je uz polaganje vijenaca i cvijeća upriličen i historijski čas uz evociranje uspomena na Igmanski marš", kazao je on.

Hajdar navodi da su u današnjoj marševskoj koloni učestvovali borci NOR-a i odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. - 1995., planinari i izviđači Kantona Sarajevo, kao i gosti - predstavnici udruženja antifašista iz Tuzle i Goražda, Makarske i okolne regije, te Srbije.

Iduće godine bit će obilježena 70. godišnjica Igmanskog marša, kada je planirano pješačenje duž cijele originalne trase tog marša, od Vrela Bosne do Igmana.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...