{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Legendarni pohod po dubokom snijegu i hladnoći

F
29.1.2011. u 12:47
0
35
Legendarni pohod po dubokom snijegu i hladnoći
0
Legendarni pohod po dubokom snijegu i hladnoći
Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Hadžići organiziralo je danas manifestaciju obilježavanja 69. godišnjice Igmanskog marša, legendarnog pohoda Prve proleterske brigade izvedenog noću između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći.
U čast sjećanja na taj historijski pohod iz Drugog svjetskog rata, organizirano je pješačenje na dužini od oko osam kilometara, s oko 300 učesnika.

Predsjednik UABNOR-a Stari grad Sarajevo Mirsad Hajdar istaknuo je za Fenu da su učesnici manifestacije također položili cvijeće i vijence na spomen-obilježlju na Brezovači, te šehidskom mezarju na Mrazištu.

"Centralni dio manifestacije održan je na Mrazištu kod spomenika Prve proleterske brigade, gdje je uz polaganje vijenaca i cvijeća upriličen i historijski čas uz evociranje uspomena na Igmanski marš", kazao je on.

Hajdar navodi da su u današnjoj marševskoj koloni učestvovali borci NOR-a i odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. - 1995., planinari i izviđači Kantona Sarajevo, kao i gosti - predstavnici udruženja antifašista iz Tuzle i Goražda, Makarske i okolne regije, te Srbije.

Iduće godine bit će obilježena 70. godišnjica Igmanskog marša, kada je planirano pješačenje duž cijele originalne trase tog marša, od Vrela Bosne do Igmana.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: