BiH
3

Legenda o Aliji Sirotanoviću još uvijek živi: Druže Tito, dajte mi veću lopatu

Klix.ba
Alija Sirotanović
Alija Sirotanović
Prije 23 godine, 13. maja 1990. godine, preminuo je jedan od najpoznatijih rudara, Alija Sirotanović.

Sirotanović je bio udarnik i junak socijalističkog rada, koji je 24. jula 1949. godine oborio svjetski rekord u kopanju uglja. On je tada sa svojih osam komorata za osam sati rada iskopao 152 tone (253 kolica) i tako oborio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova za 50 tona.

Jama u kojoj je srušen rekord bila je poznata kao "Rov vojvode Putnika". Anegdota kaže da je jedino što je Alija tražio od Tita bila - veća lopata. Napravljena je specijalno za njega i nazvana "sirotanovićka".

Tako je Sirotanović postao živa legenda i simbol pregalaštva radničke klase, ideološke kičme režima. Odlikovan je i Ordenom junaka socijalističkog rada te je dobio i brojne druge nagrade i priznanja. Također, njegov lik je odštampan i na novčanici od 20.000 dinara, puštenoj u opticaj 1987. godine, a povučenoj u monetarnoj reformi Ante Markovića.

Alijin lik na novčanici od 20.000 dinara
Alijin lik na novčanici od 20.000 dinara

Jedna mala ulica na periferiji Breze, kod koje je rođen 1914. godine u selu Trtorići, nosi ime Alije Sirotanovića, a u krugu rudnika stoji njegova bista. Grupa Zabranjeno pušenje posvetila mu je i pjesmu pod nazivom "Srce, ruke i lopata". Sirotanović je umro u 76. godini u siromaštvu.