Apel vozačima i pješacima
0

Ledena kiša i poledica u cijeloj BiH

Sarajevo-x.com
Ledena kiša koja već treći dan pada u Sarajevu, ali i u drugim gradovima BiH otežava kretanja pješaka i učesnika u saobraćaju. Radnici Zimske službe komunalnog preduzeća Rad posipaju sol po klizavim trotoarima i saobraćajnica, ali i upozoravaju na dodatni oprez.

"Pojava ledene kiše je vrlo opasna pojava za sigurnost u saobraćaju, prije svega što nije odmah vidljiva i zahtjeva dodatnu pažnju pješaka i vozača. Zimska služba je na terenu 24 sata, protekla dva dana stalno je bilo aktivno 50 radnika sa specijalnim vozilima", kazao je za naš portal Ahmed Đipa, portparol "Rada".

Zimska služba ovih dana posipaju sol na svim saobraćajnicama koje su u nadležnosti ovog preduzeća.

"U ovakvim situacijama potrebno je apelovati na pješake da se kreću maksimalno oprezno, jer ni posipanje soli ne spriječava u potpunosti poledicu", istakao je Đipa.

Ledena kiša i jutros pada u većem dijelu BiH otežava saobraćaj, kolovozi su mokri i klizavi, upozoravaju i u BIHAMK-u.

"Posebno skrećemo pažnju na zapadnu i jugozapadnu Bosnu, gdje osim ledene kiše povremeno pada i slabiji snijeg. Ugaženog ili raskvašenog snijega na kolovozu ima u većem dijelu zapadne Bosne. Ovako vrijeme pogoduje odronima kamenja na kolovoz, naročito na dionicama u usjecima. U Hercegovini također pada kiša, dok na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove skrećemo pažnju na smanjenu vidljivost, zbog magle", navodi se u današnjem izvještaju.