"EU nemoćna"
81

Le Monde: Zaključci NSRS-a mogu izazvati rat, a neuspjeh Dodika je izostanak podrške opozicije

S. M.
Francuski Le Monde se osvrnuo na jučerašnje odluke NSRS i politiku Milorada Dodika naglasivši da je najveći neuspjeh SNSD to što ga, paradokslano, nije podržao opozicija, ali da ga trenutno Evropska unija ne može zaustaviti u njegovim separatističkim ambicijama.

Na početku se ističe da je Republika Srpska nastavila sa prijetnjama tako što je NSRS usvojio zakone koji je odvajaju od države Bosne i Hercegovine.

"Kako je najavio Srbin izabran u tročlano Predsjedništvo BiH Milorad Dodik, ovi zakoni, koji se primjenjuju u roku od šest mjeseci, tiču ​​se odbrane (vojske i obavještajne službe), pravosuđa i oporezivanja. Ako bi se primijenili u junu 2022., to bi de facto dovelo do otcjepljenja bosanskih Srba od Sarajeva. Posljednji put kada je takav srpski plan sproveden, prije trideset godina, došlo je do rata", piše La Monde

Le Monde naglašava da je Dodikovo neuspjeh u NSRS u tome što nije uspio da ubijedi opoziciju u Republici Srpskoj da ga slijede.

"Lider opozicije Mirko Šarović rekao je da je 'opasan put koji je izabrao Dodik', te da "griješi onaj ko misli da to može bez rata". Ironično u političkom životu, Šarović je sada na čelu Srpske demokratske stranke koju je stvorio Radovan Karadžić, bosansko-srpski politički lider ratnih godina, dakle stranke koja se otcijepila 1992. godine i pokrenula, po nalogu Beograda rat u Bosni", navodi se.

U nastavku je naglašeno da je ostvarenje prijetnji Milorada Dodika predstavljat će neuspjeg za tvorce Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Američke Države ali i Evropsku uniju.

"NATO garantuje mir u Bosni. Dok Dodika s jedne strane snažno podržavaju Srbija i Rusija, a s druge strane bosansko-hrvatske nacionalističke snage i Hrvatska, čini se da EU nema politički utjecaj da zaustavi separatistički proces. I sama je podijeljena, a određeni nacionalistički evropski lideri, poput onih iz Mađarske ili Slovenije, također podržavaju Dodika. Održavanje mira u bivšoj Jugoslaviji stoga će biti jedan od najvećih izazova francuskog predsjedavanja EU do juna 2022. godine", zaključuje se u tekstu.