BiH
0

LDSBiH: Sadašnja generacija političara neće promijeniti Ustav BiH

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Liberalno demokratska stranka BiH (LDSBiH) smatra da je reforma Ustava BiH najvažnije pa time i najsloženije pitanje budućnosti BiH. Kako je iz ove stranke saopćeno, "ovo pitanje neće, niti može biti riješeno u kratkom roku i po osnovu dogovora političke oligarhije".

Iz LDS-a podsjećaju da za promjenu Ustava prije svega mora biti ispoštovana zakonom definirana procedura, uključujući i otvaranje općedruštvene demokratske debate.

"Drugim riječima, promjena ustava mora biti dugotrajan, veoma dobro organiziran proces javnih i političkih konsultacija. Nema rješenja u kratkom roku".

Stoga LDS smatra da stranke na vlasti koriste ovaj složeni i svakako važni problem da bi skrile vlastitu nemoć da se suoče s po njihovom mišljenju „trivijalnim problemima“ egzistencijalnog tipa – kako bolje živjeti, kako graditi društvo koje će biti bolje i bolje iz dana u dan.

To je, prema ocjeni LDS-a, već oprobana strategija sakrivanje iza „velikih ciljeva, ideala i problema“ da bi stvorili lažnu sliku da se nešto važno dešava, da se rješavaju „historijske situacije“.

Kako se u saopćenju navodi, na taj način se skreće pažnja sa stvarnih problema ove zemlje koji su dostigli svoj vrhunac – osnovne namirnice su skuplje iz dana u dan, raste broj štrajkova i narod razmišlja kako će za pola godine morati tražiti vizu da bi putovao u Hrvatsku, a bh. politički lideri ponovo igraju kao i pred protekle izbore pričom u vezi s reformom Ustava.

Ukoliko se proces reforme Ustava bude i dalje tretirao kao problem dva lidera, nekoliko partija na vlasti onda LDSBiH smatra da svaki ponovni početak „priče o ustavnim reformama“ ima za cilj podizanje tenzija, podgrijavanje emocija i stvaranje takve političke atmosfere u kojoj nije moguće razmišljati „hladne glave“ i glasati za onu opciju koja će započeti razrješavanje krize u kojoj se nalazi BiH.

Iz Stranke poručuju "da svima treba biti jasno da ova generacija političara neće promijeniti postojeći Ustav".

  • Zbog toga se treba okrenuti realnosti i uz implementaciju svih dijelova Daytonskog ugovora pronaći način izgradnje efikasnije države i snažnijeg ekonomskog razvoja. Ističemo da postojeća politička oligarhija kada identificira promjene ustava kao najveću kočnicu BiH u suštini vrši zamjenu teza. Nije Ustav sam po sebi problem. Problem su bahatost, neodgovornost, paternalizam, neznanje, želja za dominacijom i novcem onih koji taj ustav provode, navodi se u saopćenju LDSBiH.