BiH
0

LDSBiH: Aktuelna reforma policije u suprotnosti s presudom Međunarodnog suda pravde

FENA
Liberalno-demokratska stranka BiH (LDSBiH) smatra "da Evropska unija (EU) ne bi trebala insistirati na aktuelnoj nazovi-reformi policije kojom se legalizira policija RS-a kao uvjetu za uključivanje BiH u evropske integracije".

U saopćenju za javnost LDS-a BiH upućenom ovim povodom navodi se kako je pravna činjenica da je ovakva "reforma" derogiranje i u suprotnosti s presudom Međunarodnog suda pravde u Den Haagu.

Ova stranka podsjeća "da je vrhovni pravni organ Ujedinjenih naroda u februaru 2007. godine presudio da je policija RS-a počinilac genocida u Srebrenici i niza ratnih zločina u BiH".

LDSBiH se istovremeno pita kako se EU može zalagati, lobirati, pa čak i vršiti pritisak na žrtvu genocida, preko svojih tzv. predstavnika u vlasti, da Parlament BiH ozakoni okrivljenu i osuđenu policiju RS-a kada je tu presudu donio najviši pravni organ na svijetu - Međunarodni sud pravde u Den Haagu?!

"Da li EU doista želi ignorirati, odbaciti, pa čak i prekršiti presudu Međunarodnog suda pravde po pitanju Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida", pitaju se u stranci.

LDSBiH stoga predlaže "da EU nastavi proceduru prijema BiH u evropske integracije bez uvjetovanja policijske reforme, odnosno bez uvjetovanja glasanja u Parlamentu BiH, bez "zavrtanja ruku" poslanicima i kolaboracije tzv. bošnjačkih predstavnika u vlasti ka donošenju ovakve nezakonite reforme".

"Ova stranka predlaže i da EU nakon potpisa dokumenata o evropskim integracijama ponovno pokrene istinsku, legalnu reformu policije, prema međunarodnom pravu, Povelji UN-a, presudi Međunarodnog suda pravde, kao i zakonima u EU, te da se provede reforma policije BiH koju je ranije zacrtala Direkcija za reformu policije, poznata kao "Martens-Coppolina", odnosno evropska reforma", navodi se u saopćenju.