BiH
0

LDS BiH: Spasiti nezavisnost medija u BiH - smijeniti Upravni odbor Javnog RTV servisa

FENA
Liberalno demokratska stranka BiH smatra da je smjena urednika BHT-a i voditelja programa "Javna tajna" zadnji alarm koji zvoni na uzbunu da se spasi što se spasiti može od nezavisnih medija u BiH.

U saopćenju ove stranke se navodi da je u RS-u za takvo nešto već kasno jer je premijer ovog entiteta uspio da privoli medije u RS-u "da pjevaju u horu i to sve same hvalospjeve njemu i njegovoj vladi".

Dodaje se da njegov prvi pokušaj da nešto slično uradi i sa Javnim RTV servisom od prije par mjeseci, izgledalo je da nije uspio.

"Međutim, činjenica da na čelu Upravnog odbora Javnog RTV servisa ima "svog čovjeka" i dokazanog borca za RS, ali ne i za BiH, čini se da vraća na scenu agresivni napad politike na medije. Najbolji dokaz za to je najnovija smjena urednika i izvrsnog novinara Amira Zukića", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da zato svi slobodno misleći pojedinci, sve organizacije koje se zalažu za slobodu medija i njihovu nezavisnost, moraju dići svoj glas u odbranu jedinog tračka slobode koja je još zaostala u ovoj "zemlji bez nade".