BiH
0

LDS BiH: Mogla bi biti usvojena još dva zakona štetna za BiH

FENA
Liberalno demokratska stranka (LDS) BiH ocjenjuje da su dva nova zakona, koja bi uskoro mogla biti donesena u državnom parlamentu, jednako destruktivna za državu BiH, a korisna za RS, kao i zakoni o reformi policije.

Kako u saopćenju za javnost navodi LDS, riječ je zakonima o upotrebi i zaštiti naziva BiH i o raspodjeli državne imovine, koji, smatra ova stranka, predstavljaju korak prema konačnoj podjeli i ukidanju države BiH

Zakon o upotrebi i zaštiti naziva BiH, navodi LDS, nalaže da institucija ne može više u svom imenu upotrijebiti naziv "BiH", ako ne djeluje na cijeloj teritoriji BiH, dakle i u RS. A da djeluje u RS, treba od tog entiteta dobiti dozvolu.

-Tako ovaj zakon ukida ime BiH u svim institucijama koje ne dobiju dozvolu od RS da s takvim imenom u njoj djeluju. Dakle, takav zakon omogućava srpsko-hrvatskim veolikodržavnim projektima da ukinu ime ¨BiH, mišljenje je ove stranke.

Govoreći o najavljenom skorom donošenju zakona o raspodjeli državne imovine, LDS navodi da nije riječ o raspodjeli imovine raspadnute Jugoslavije, nego državne imovine BiH.

Imovina BiH se dijeli po teritorijalnom principu, tako da u zakonu ima manje BiH, a više RS nego i po ¨Dejtonu¨, stav je ove stranke.

-Skupština gotovo rutinski donosi zakone koji legalizuju dvije državice na teritoriji BiH, tačnije jednu državu RS i neku nedefiniranu teritoriju nazvanu FBiH, koja se kroji tako da se može dalje raspadati, ističu u LDS-u.