BiH
0

Lazović: Žestoke reakcije na protokol Silajdžić-Dodik ishitrene i nepotrebne

FENA
Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Miro Lazović smatra da se Protokolom koji su potpisali lideri Stranke za BiH i SNSD-a Haris Silajdžić i Milorad Dodik ne prejudicira konačno rješenje za reformu policije, niti derogira prijedlog visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Lazović u saopćenju za javnost navodi kako se ovim dokumentom samo vrši personalno usaglašavanje između do jučer naizgled nepomirljivih stavova dva lidera, zbog čega je žestoke reakcije na Protokol ocijenio ishitrenim i bespotrebnim.

-Silajdžić i Dodik su Protokolom odškrinuli vrata za konačan dogovor na Parlamentu BiH, te apriorne osude i sujete bilo kog pojedinca ne bi ih smjele ponovo zalupiti, stav je Lazovića.

On navodi i kako je logičan stav iz Protokola da će "struktura policijskih snaga u BiH odgovarati ustavnoj strukturi zemlje". Njime se ne prejudicira današnja nepovoljna ustavno-pravna i teritorijalna rješenja, već se nagovještava mogućnost da u najavljenim dogovorima o novom ustavu BiH ta rješenja budu promjenjena u korist jedinstvene i funkcionalne države, dodaje Lazović.

Smatra kako je logično da će, ukoliko i u novom ustavu ostane entitetska podijela BiH sa RS, postojati i policija tog entiteta.

-Stoga je prioritet prihvatiti reformu policije i približiti BiH EU, a političku energiju usmjeriti na razgovore o novom ustavu BiH, kojim bi se uspostavila racionalna i funkcionalna ustavno-pravna i teritorijalna organizacija BiH bez današnjih entiteta, smatra Miro Lazović.