BiH
0

Lazović: Zabrinjavajuće je što se na početku godine najavljuju udari na životni standard

FENA
Dopredsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Miro Lazović, uime rukovodstva te političke partije, oglasio se saopćenjem za javnost u kojem ističe kako je zabrinjavajuće što se na početku godine nagovještava da će u 2008. životni standard građana biti pod udarom nekontroliranog divljanja cijena.

Dopredsjednik SDUBiH, također, napominje kako Vlada FBiH i ovaj put pokazuje da je zatečena, nespremna i da ne posjeduje adekvatne socijalne mjere i programe koje bi preduprijedile i ublažile cijenovni udar.

  • Vlada je uglavnom okupirana time kako i na koji način rasprodati preostalu državnu imovinu, dok joj se pred očima razvija film lančanog, nekontroliranog i direktnog udara na život i egzistenciju najvećeg broja građana. Umjesto konkretnih mjera stabilizacije cijena energenata i životnih namirnica Vlada FBiH, bez jasne vizije, luta za efikasnim rješenjima krijući se iza intervencija iz robnih rezervi sa robom koja nije provjerena niti je preporučljiva za ljudsku ishranu, ističe Lazović.

Najbolji primjer neodgovornog ponašanja Vlade FBiH, prema njegovoj ocjeni, jeste neisporuka planiranih 8.000 tona pšenice sarajevskom „Klasu“.

Stoga, kako se navodi u Lazovićevom saopćenju, Predsjedništvo SDUBiH traži od Vlade FBiH da na adekvatan način i kontinuirano prati kretanja u ekonomsko-socijalnoj sferi, sa poduzimanjem efikasnijih mjera na zaštiti životnog standarda građana, a od Parlamenta FBiH da hitno na svojoj narednoj sjednici obavi raspravu o ekonomsko-socijalnoj situaciji u Federaciji BiH na osnovu informacije koju će zatražiti od Federalne vlade.