Sporna tabla
75

Lazović: Umjesto "srpski zločinci" na Vijećnici treba pisati da su je zapalili "vojnici samoproglašene RS"

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Sarajeva podržalo je na današnjoj sjednici inicijativu gradskog vijećnika Mire Lazovića da se izmijeni natpis koji se nalazi na ulazu u Vijećnicu. Konačnu odluku o eventualnoj izmjeni donijet će komisija sastavljena od kolegija Gradskog vijeća, nadležnih institucija za očuvanje nacionalnih spomenika iz Kantona Sarajevo i FBiH i historičari.

"Komisija će razmotriti inicijativu na način da se utvrdi da li je tekst adekvatan, odnosno da se izmijeni sporni dio koji asocira na kolektivnu odgovornost jednog naroda, a da se prihvate stvarne historijske činjenice i da se navedu stvarni akteri koji su zapalili Vijećnicu, a to su pripadnici vojske samoproglašene Republike Srpske. Sadašnji naziv služi za diskreditaciju Sarajeva, državne i bošnjačke politike i politički bi bilo značajnije navesti da su Vijećnicu zapalili zločinci koji su bili pripadnici vojske samoproglašene RS, kao što je i Haški tribunal, donoseći odluku o genocidu, rekao da su genocid u Srebrenici izvršili vojska i policija RS, a ne srpski zločinci. Ovo je moj stav, a komisija će možda reći da nije ništa sporno u natpisu", kazao nam je Lazović.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Podsjećamo, na ulazu u Vijećnicu stoji tabla na kojoj piše: "Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26 8. 1992. godine zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od 2 miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite".