BiH
0

Lazović: Od Dodika je Špirić dobio mig za napad na Alkalaja

FENA
Svojom bahatošću i ultimativnim stavovima prvaci Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), uz blagonaklonu politiku međunarodne zajednice, pred razgovore o novom ustavu BiH nastoje u začetku eliminirati svaku mogućnost jačanja državnih institucija o ustavnopravnim i teritorijalnim organizacijama, izjavio je danas potpredsjednik Socijaldemokratske unije BiH Miro Lazović.

On kaže da su orkestrirani napadi na ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja od političara iz RS-a još jedan u nizu brutalnih pokušaja diskreditacije onih pojedinaca koji zagovaraju građansku integraciju BiH, ne pristajući na etničke i teritorijalne homogenizacije.

  • Iako je imao namjeru da diskredituje ministra vanjskih poslova BiH Nikola Špirić je izjavom da je Sven Alkalaj "ministar koji nikome ne treba" diskreditovao sebe. Postavlja se pitanje zašto ga je kao mandatar Vijeća ministara prihvatio. Od koga je to Nikolla Špirić tada, a i danas dobio mig. Vjerovatno od stvarnog šefa Vijeća ministara Milorada Dodika koji danima cilja na ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, smatra Lazović.

Ako se zna da je Sven Alkalaj pripadnik jevrejske manjine u BiH, onda Nikola Špirić, svjesno ili ne, ovom izjavom otvara veoma opasnu nacionalističku igru. Tim prije što dolazi od političara iz RS-a koji svojom uskogrudnom i anahronom retorikom sve više liče na Borislava Paravca koji je odmah zavrtao rukave na spomen države BiH i njene integracije.

  • Pogotovo ne mogu dijeliti lekcije niti propisivati pravila ponašanja onim političarima iz RS-a koji na svojim javnim istupima, samo dan nakon ukopa srebreničkih žrtava, kao nedavno u Bratuncu dozvoljavaju manifestaciju četničke ikonogrfije i promociju haških otuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kaže u izjavi za medije potpredsjednik SDUBiH Miro Lazović.