O presudi iz Strazbura
272

Lazović: Ne vjerujem da Čović, Dodik i ostali misle da su jači od međunarodnog prava

T. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Bivši visokopozicionirani zvaničnik u institucijama BiH Miro Lazović reagovao je na presudu Suda za ljudska prava iz Strazbura po apelaciji Slavena Kovačevića istaknuvši da političari u BiH ipak znaju da nisu jači od međunarodnog prava.

"Kad čitam reakcije nekih tzv. javnih ličnosti na presudu Suda za ljudska prava iz Strazbura po apelaciji Slavena Kovačevića, ne mogu, a da se ne upitam ko su uopšte ti pojedinci koji su umislili da im njihova, slučajna i prolazna funkcija, daje moć nad temeljnim Evropskim institucijama koja štite univerzalna ljudska prava i slobode?", navodi Lazović.

Ističe da su političari ipak svjesni da nisu jači od međunarodnog prava i briselskih institucija.

"Ne vjerujem da Čović, Dodik, Čavara, Nešić, Višković i drugi koji ismijavaju, prijete i sa gnušanjem odbacuju tu presudu, misle da su jači od međunarodnog prava i briselskih institucija. Prije bi se reklo da im svijest i savjest nije čista jer dugogodišnje parazitiranje nad sudbinama vlastitih naroda od njih je napravilo bogate i moćne ljude koji u građanskim pravima i slobodama vide opasnost za sebe i svoje podanike", poručuje.

Dodaje da oni neće ili ne žele vidjeti da se građanskim pravima i slobodama istovremeno štite i kolektivna, etnička prava naroda.

"Ako je BiH dobila kandidatski status i ako su sve stranke prihvatile uslove na njenom evropskom putu onda bi svima, pa i njima, trebalo biti jasno da je ova presuda iz Strazbura svojevrsna poruka da konačno ističe vrijeme etničkih politika i da se etnički kavezi u kojima su, tako dugo, zarobljeni naši narodi, konačno moraju rastrgati. Sve presude iz Strazbura, ne samo ova posljednja, moraju biti prioritet u aktivnostima prodržavnih političkih stranaka kao i OHR-a i visokog predstavnika u BiH", zaključio je.