BiH
1

Lazović: Kontradiktorne izjave čelnika RS-a

FENA
Potpredsjednik Socijaldemokratske unije BiH Miro Lazović je, povodom napada čelnika Republike Srpske na aktivnosti Koalicije nevladinih organizacija Prvi mart, istakao da čelnici RS-a u kontinuitetu problematiziraju postojanje BiH i njenu budućnost.

Lazović pojašnjava da su zbog toga veoma kontradiktorne izjave čelnika RS-a u kojima se napadaju aktivnosti Koalicije 1. mart jer one, po njima, vode u raspad države BiH.

"Ako su čelnici RS-a dosljedni svom opredjeljenju da BiH nema budućnost, a istovremeno uvjereni da aktivnosti Koalicije 1. mart vode raspadu BiH, onda Dodik, Bosić, Radmanović i Tadić, umjesto prijetnji, trebaju zdušno stati i snažno podržati aktivnosti ove organizacije koja bi na kraju trebala dovesti do ostvarenja njihovih želja", zaključuje Lazović.

Dodao je da svoju političku retoriku čelnici RS-a, umjesto što odvraćaju srpski narod od cjeline države BiH, trebaju usmjeriti ka afirmaciji punih nacionalnih i ljudskih prava na cijelom prostoru BiH.

"Kao što ni entitet Federacija BiH nije svojina samo Bošnjaka i Hrvata, tako ni entitet RS nije svojina samo srpskog naroda, već su to dijelovi jedinstvene države BiH u kojem njeni narodi i građani moraju imati potpunu slobodu kretanja i političkog djelovanja", napisao je Lazović.