|

Lazović i Lagumdžija nakon ujedinjenja: Jačanje socijaldemokratije primarni cilj

Lazović i Lagumdžija nakon ujedinjenja: Jačanje socijaldemokratije primarni cilj
31
Piše: E.S.H.
1.12.2014. u 11:40
72
komentara
31

dijeljenja
1/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
2/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
3/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
4/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
5/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
6/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
7/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
8/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
9/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
10/10 Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Sporazum o ujedinjenju Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i Unije socijaldemokrata (USD) su 27. novembra potpisali predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i predsjednik USD-a Miro Lazović.
Lazović i Lagumdžija su izrazili nadu da će Kongres 6. decembra usvojiti ovaj Sporazum.

"Još prije izbora smo tražili modalitet zajedničkog nastupa na izborima i ujedinjenja. Dogovorili smo se da odmah po okončanju izbora, neovisno o rezultatima, na Kongresu pokušamo učiniti nešto za prvu fazu ujedinjavanja socijaldemokratskih snaga u BiH", kazao je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a.

U subotu su glavni odbori ovih dviju stranaka usvojili Sporazum o ujedinjenju koji podrazumijeva da će djelovati kao jedinstvena i jedna politička organizacija - Socijaldemokratska partija BiH.

Sporazum koji je parafiran je predsjedništvo SDP-a jednoglasno usvojilo. Kako je Lagumdžija istakao, očekuju da će Kongres usvojiti Sporazum, te će tražiti da obaveže novo rukovodstvo da će nastaviti raditi na okupljanju socijaldemokratskih stranaka.

"Nadam se da će ovo biti jedan početak jačanja socijaldemokratije u Bosni i Hercegovini", rekao je Zlatko Lagumdžija.

Predsjednik USD-a Miro Lazović je izjavio da će čin potpisivanja Sporazuma o ujedinjenju SDP-a i USD-a imati pozitivnu refleksiju na kompletnu političku situaciju u BiH.

"Neka vas ne iznenađuje što su tu opet isti ljudi koji su gradili SDP i ovo nije samo puki čin potpisivanja Sporazuma, već čin koji treba dovesti do potpune integracije političkih partija socijaldemokratskih orijentacija i čin brige za državu BiH", kazao je Lazović.

Rekao je da su svjesni da BiH prolazi kroz težak period, te da se bez jake socijaldemokratske partije neće moći oduprijeti protivnicima Bosne i Hercegovine.

"Okupila nas je briga za državu, za socijaldemokratiju i briga za ono što čeka mlade generacije. Uvjeren sam u uspješnost socijaldemokratske partije već na sljedećim izborima. Ovi procesi su mnogo važniji od ličnih interesa i ličnih sujeta", izjavio je Lazović na danas održanoj konferenciji za novinare, a zaključio je da će socijaldemokratija nakon Kongresa 6. decembra ići brzim koracima naprijed.

Upućen je zahtjev Kongresu da verificira Sporazum o ujedinjenju SDP-a i USD-a. Lagumdžija je podsjetio da će na Kongresu biti izabrani predsjednik ili predsjednica SDP-a i 110 članova Glavnog odbora te 11 članova Nadzornog odbora, a nakon toga će biti izabrani i potpredsjednici, generalni sekretar i predsjedništvo SDP-a.

Organi SDP-a će, u skladu sa Statutom SDP-a BiH, osigurati određeni broj mjesta za predstavnike USD-a u centralnim organima SDP-a BiH i to 12 članova Glavnog odbora SDP-a od čega jednog potpredsjednika Glavnog odbora, tu funkciju će obavljati žena, a vodeći računa o nacionalnoj, starosnoj, spolnoj i regionalnoj strukturi, tri člana Predsjedništva SDP-a iz različitih naroda i jednog člana Nadzornog odbora SDP-a BiH.
Prijavi grešku


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...