|

Lažni volonteri prodaju čestitke uime Crvenog križa BiH

Lažni volonteri prodaju čestitke uime Crvenog križa BiH
0
F
FENA
11.11.2013. u 14:35
12
komentara
0

dijeljenja
Lažni volonteri prodaju čestitke uime Crvenog križa BiH Ulica Ferhadija u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Određene osobe u Kantonu Sarajevo, predstavljajući se kao volonteri Crvenog križa prodaju slikovnice i bojanke, navodno, za potrebe akcija ove organizacije.
"Obavještavamo građane Kantona Sarajevo da organizacije Crvenog križa u Kantonu Sarajevo nisu štampale nikakvu slikovnicu niti volonteri na ovaj način vrše prikupljanje novca", kazala je Feni sekretarka Crvenog križa općine Centar Džemila Ramizi.

Dodala je da volonteri Crvenog križa prodaju samo dvije vrste markica, a to su markice "Nedjelje borbe protiv tuberkuloze" u septembru te "Nedjelje Crvenog križa" u maju, za koje imaju odobrenje od Općine Centar i MUPKS-a.

Naglasila je da volonteri Crvenog križa ne skupljaju priloge po ulici, već isključivo vrše programske aktivnosti koje su definirane Statutom i Programom rada Crvenog križa. Građani koji žele dati prilog, trebaju doći u prostorije Crvenog križa, a za donaciju će dobiti potvrdu.

"Zato molim građane da ne nasjedaju na prevare i ne daju novac osobama koje se predstavljaju kao volonteri Crvenog križa. Sve naše akcije su transparentne", naglasila je Ramizi.

Podsjećanja radi, ovog ljeta u centru Sarajeva bio je prisutan veliki broj mladih ljudi koji su prodavali čestitke i ostale materijale s objašnjenjem da se novac prikuplja za pomoć nezbrinutoj i bolesnoj djeci.

Duž glavne pješačke zone u Ferhadiji, mladi akviziteri su bili raspoređeni tako da gotovo niti jedan prolaznik nije mogao proći da da mu nisu bile ponuđene čestitke uime JU Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu ili, kako je to bilo u julu, doniranje novca u kartonske "kase" postavljene na ulici.

Nekoliko prodavača je tada potvrdilo da radi za firmu Av Card, a direktorica ove firme iz Sarajeva i sestrinske firme Prokard d.o.o. iz Bijeljine Sanja Vručinić izjavila je za Fenu da njihova firma koja organizira prodaju spomenutih čestitki "nije humanitarna organizacija, već firma koja se bavi trgovinom".

Direktor JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave u Sarajevu Saudin Đurević demantirao je ovakve navode te prodaju čestitki nazvao "modernim prosjačenjem i pljačkom građana".
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...