{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lažni lijekovi protiv svinjske gripe u BiH

S
8.5.2009. u 13:44
0
3
Lažni lijekovi protiv svinjske gripe u BiH
0
Lažni lijekovi protiv svinjske gripe u BiH
Foto: AFP/File
Pojedinci i kriminalne organizacije uveliko koriste pojavu virusa tzv. svinjske gripe za ilegalnu prodaju lažnih lijekova preko interneta, saopćilo je danas Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.
"Samo u posljednjoj sedmici pojavilo se stotine novih internetskih stranica na kojima ilegalne apoteke nude lijekove bez licence i bilo kakve garancije o njihovoj ispravnosti, kvaliteti ili djelotvornosti, a nije isključena ni proizvodnja lažnih antivirusnih lijekova", navodi se u saopćenju.

Kako pojava nelegalnih internet stranica sa lažnim lijekovima za liječenje svinjske gripe potencijalno ugrožava ljudsko zdravlje i uvećava šanse cyber kriminalcima da ukradu podatke sa kreditnih kartica i zaraze personalne računare virusima za krađu šifri, Ured za saradnju s Interpolom BiH svakodnevno razmjenjuje podatke sa centralom u Lyonu i svim zemljama članicama Interpola.

Ministarstvo sigurnosti BiH ujedno upozorava građane Bosne i Hercegovine da bilo kakvu elektronsku poštu, koja sadrži ponude ili linkove za internet stranice sa lijekovima ili informacijama vezanim za svinjsku gripu, tretiraju krajnje ozbiljno. U slučaju da odgovore na elektronsku poštu ili pak naruče krivotvorene farmaceutske proizvode, rizikuju svoje zdravlje i svoj novac.

Ukoliko žele dodatne informacije o svinjskoj gripi, mogu ih naći na internet stranici Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organisation – WHO), koja je zadužena za globalni odgovor na novu gripu, a također se, mogu obratiti i domaćim zdravstvenim institucijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: