Upozorenje građanima TK-a
0

Lažni inspektori uzimaju novac privrednicima

FENA
Direktor Uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona Besim Duraković upozorio je javnost da na prostoru Tuzlanskog kantona djeluje grupa kriminogenih osoba, koji se lažno predstavljaju kao federalni tržišni inspektori te privrednicima naplaćuju kazne.

Lažni inspektori traže da im se na uvid predaju grb BiH i akreditacija zaposlenika, a ukoliko isti ne posjeduju grb i akreditaciju naplaćuju kaznu u iznosu od 500 maraka.

„S obzirom da smo kao Kantonalna uprava za inspekcijske poslove dužni zaštititi sve građane Tuzlanskog kantona, bilo da se radi o pravnim ili fizičkim osobama, koristim ovu priliku da pozovemo sve subjekte nadzora da u koliko imaju dojavu o bilo kakvim gore navedenim aktivnostima da pozovu dežurni broj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK-a 035/282-128; 282-951; 282-952 ili mobitel: 061/474-900, ili najbližu stanicu MUP-a TK-a i prijave pokušaj prevare“, navodi se u upozorenju direktora Durakovića.

Prema nepotvrđenim informacijama s terena, lažni inspektori traže da grb BiH bude u boji, a u slučaju da privrednik posjeduje grb u boji u formatu A4, onda lažni inspektori zahtijevaju grb u većem formatu A3.

Lažni inspektori, prema nepotvrđenim informacijama, djeluju i na prostoru Zeničko-dobojskog kantona, a ovu situaciju pokušavaju iskoristi i pojedine štamparije i knjižare koje kopiraju i prodaju grb BiH po cijeni od dvije do pet KM.

Iz inspekcija sugeriraju svim građanima, subjektima inspekcijskog nadzora, da od svakog inspektora bilo kojeg nivoa vlasti na uvid zatraže službenu iskaznicu, pa tek onda dozvole inspekcijski nadzor.