BiH
6

Lažni inspektori u HNK naplaćuju kazne ugostiteljima

Klix.ba
Ibrahim Tirak, direktor FUIP-a, (Foto:Arhiv)
Ibrahim Tirak, direktor FUIP-a, (Foto:Arhiv)
Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona posljednjih dana pojavili su se lažni federalni inspektori koji posjećuju privredne subjekte. Nakon što izuzmu uzorke za laboratorijske analize i utvrde da "ne vrše djelatnost u skladu sa zakonom", naplaćuju visoke kazne privrednim subjektima na mjestu događaja.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove upozoravaju širu javnost i privredne subjekte na području cijele Federacije BiH, da prilikom inspekcijskog pregleda od osoba koje se predstavljaju kao inspektori obavezno traže službeno legitimisanje.

Naime, još od 2006. godine stupanjem na snagu Zakona o prekršajima u FBiH propisani način naplaćivanja kazni je prekršajnim nalogom, odnosno, nijedan inspekcijski organ u Federaciji BiH nema zakonska ovlaštenja naplate bilo kakvih kazni prilikom inspekcijskog pregleda.

Sa tim u vezi skrećemo pažnju da i naknadu za vršenje laboratorijskih analiza, a na osnovu inspekcijskih kontrola, također ne može naplatiti inspektor, već akreditovana laboratorijska kuća.

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove uputili su sve privredne subjekte da ukoliko utvrde postojanje bilo kakve sumnje prilikom dolaska inspektora, pored navedenih zakonom propisanih prava, obavezno kontaktiraju Federalnu upravu za inspekcijske poslove na broj 033/563-350 ili 033/563-360, kako bi potvrdili identitet službenih osoba inspektora.