BIRN
0

Lazareviću i ostalima presuda 29. septembra

FENA
Nakon okončanja izlaganja završnih riječi u premetu Lazarević i ostali, Sudsko vijeće je za početak naredne sedmice zakazalo izricanje presude.

Presuda u predmetu Lazarević i ostali bit će izrečena 29. septembra nakon što su sve strane u postupku iznijele završnu riječ.

Odbrane četvorice optuženih za zločine u logorima na području Zvornika, tokom izlaganja završnih riječi, zatražile su oslobađajuću presudu za svoje branjenike, dok je Tužilaštvo BiH tražilo da budu osuđeni, ne precizirajući visinu kazne koju traži za njih.

Tužilaštvo tereti Sretena Lazarevića, Dragana Stanojevića, Milu Markovića i Slobodana Ostojića za učešće u zatvaranju i premlaćivanju civila zatočenih u zgradama zatvora, Suda za prekršaje i “Novog izvora” u Zvorniku, prenosi BIRN - Justice Report.

Optužnica navodi da su sva četvorica bili pripadnici rezervnog sastava policije u Zvorniku. Sreten Lazarević je bio upravnik logora u kojem su držani zatočeni civili, a Stanojević, Marković i Ostojić su bili čuvari u tom logoru.