{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lazareviću i ostalima 27 godina zatvora

F
29.9.2008. u 15:44
0
3
Lazareviću i ostalima 27 godina zatvora
0
Lazareviću i ostalima 27 godina zatvora
Vijeće Suda Bosne i Hercegovine proglasilo je krivim i Sretena Lazarevića (1953.) osudilo na deset, Dragana Stanojevića (1962.) na sedam, a Milu Markovića (1952.) i Slobodana Ostojića (1966.) na po pet godina zatvora po optužnici koja ih tereti za ratni zločin protiv civila na području Zvornika.
Okrivljeni su, istovremeno, a usljed nedostatka dokaza oslobođeni dijela optužbi a u odnosu na prvo i drugoookrivljenog Sud je odbio optužbe od kojih je Tužiteljstvo ranije odustalo.

Kako je Sud utvrdio, optuženi su od maja 1992. do marta 1993. godine u Zvorniku u svojstvu pripadnika oružanih snaga tzv. srpske republike Bosne i Hercegovine - rezervnog sastava policije SJB Zvornik, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme rata.

Prema nepravomoćnoj presudi, prvookrivljeni Lazarević je u svojstvu zamjenika upravnika logora koji se nalazio u zgradi Suda za prekršaje u Zvorniku, a kasnije u zgradi DP "Novi izvor“, te optuženi Stanojević, Marković i Ostojić kao stražari, činili i pomagali, te nisu sprječavali niti kažnjavali namjerno nanošenje snažnih tjelesnih povreda i patnji i pljačkanje protuzakonito zatvorenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se terete da su u više navrata omogućavali drugim nepoznatim osobama da ulaze u logore i zlostavljaju zatočenike te da su i sami sudjelovali u njihovom premlaćivanju, odnosno fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Sud je prilikom odmjeravanja visine kazne uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenih - porodično stanje, ponašanje tokom suđenja, pomoć određenom broju zatočenika te okolnost da ranije nisu osuđivani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: