{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lavrov: Srpski narod čuva sjećanje na posljednjeg ruskog imperatora

F
21.9.2018. u 16:49
185
244
Lavrov: Srpski narod čuva sjećanje na posljednjeg ruskog imperatora
185
Lavrov: Srpski narod čuva sjećanje na posljednjeg ruskog imperatora
Foto: SRNA
Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otkrili su počasnu ploču na temeljima budućeg rusko-srpskog hrama u Banjoj Luci.
Nakon što se obratio građanima na temeljima tog hrama i duhovno-kulturnog centra, Lavrov je zahvalio svima onima koji realiziju taj projekat, a posebno, kako je rekao, rukovodstvu i lično Dodiku.

Govorio je o rusko-srpskoj saradnji u Prvom svjetskom ratu i, kako je naveo, zajedničkoj istoriji.

"Srpski narod čuva sjećanje na posljednjeg ruskog imperatora(...) Teške godine Prvog svjetskog rata mi smo bili braća po oružju", dodao je šef ruske diplomatije.

Kazao je i da je današnji događaj veliki doprinos daljem jačanju duhovnih i kulturnih veza, jedinstva koje spaja dva naroda i iskrenog prijateljstva i, kako je dodao, ljubavi jednih prema drugima.

Dodik je u svom obraćanju zahvalio Lavrovu za pažnju koju pruža prema RS, miru na ovim prostorima, Dejtonskom mirovnom sporazumu, koji su, kazao je, mnoge interevencije viskih predstavnika u BiH degradirale.

"Oteli su naše nadležnosti iz izvornog Ustava i Dejtonskog sporazuma i učinili da se RS svih ovih 20 godina bori za svoj status koji je ostvrila tim sporazum", rekao je entitetski predsjednik i dodao da je Rusija na to ukazivana i na tome se zahvaljuje.

Kazao je i da je RS stabilna, mirna, posvećena razvoju i već duže vrijeme bilježi porast stope svog ekonomskog rasta.

"Prisustvo vaših kompanija za nas znači sigurnost, one su uspješne i održale su svoje poslovanje. Sve je to dokaz naše saradnje", rekao je Dodik i zahvalio se i Putinu za “pažnju koju uvijek pruža i za interes koji je pokazivao za naš prostor”.

Dodik i Lavrov su potom otkrili ploču, koja će biti postavljena na jednom od zidova rusko-srpskog hrama i duhovnog centra, kada on bude izgrađen.

Na ploči, na kojoj su njihova imena, uklesane su riječi:”Iskreno prijateljstvo i bratska ljubav srpskog i ruskog naroda sazdani su u ovom veličanstvenom hramu, posvećenom svetoj carskoj porodici Romanov”.

O gradnji je na ruskom jeziku govorio episkop banjalučki Jefrem te uručio Lavrovu fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja. Lavrov je Jefremu poklonio Bibliju.

Lavrov je, nakon boravka u Sarajevu, u poslijepodnevnim satima doputovao je u Banju Luku, na razgovore s zvaničnicima RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: