MVP
9

Lavrov na sastanku s Crnadkom: Rusija izuzetno zainteresovana za stabilnost regije

Klix.ba
Foto: MVP
Foto: MVP
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u Nikoziji s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

Glavne teme sastanka su bile razvoj bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, s posebnim naglaskom na ekonomske odnose i vanjskotrgovinsku razmjenu, kao i na političku situaciju u Bosni i Hercegovini i u regiji zapadnog Balkana.

Tokom razgovora, ministar Crnadak je istaknuo značaj podrške koju Ruska Federacija, koja je članica Vijeća za implementaciju mira, daje Dejtonskom sporazumu i potrebi za postizanjem unutrašnjeg dogovora u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je naglašeno da Ruska Federacija poštuje opredjeljenje Bosne i Hercegovine da se pridruži Europskoj uniji, te da cijeni odluku svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini da se istovremeno razvijaju dobri odnosi sa Ruskom Federacijom.

Ministri su zajednički konstatirali da najvažniji segment saradnje u narednom periodu treba biti ekonomija i veća vanjskotrgovinska razmjena, te je konstatovan veliki značaj sastanka Međudržavnog povjerenstva za trgovinu i ekonomsku saradnju između Bosne i Hercegovine i Rusije, koji je nakon duže pauze održan 17. maja 2017 . godine u Moskvi.

Ministar Crnadak se zahvalio ministru Lavrovu za potpisivanje Sporazuma o klirinškom dugu Ruske Federacije prema Bosni i Hercegovini, u iznosu od 125 miliona dolara, jer je Bosna i Hercegovina jedina zemlja na prostoru bivše Jugoslavije kojoj će taj dug biti isplaćen u gotovom novcu.

Ministar Crnadak je također informirao ministra Lavrova da je procedura ratifikacije ovog sporazuma u institucijama Bosne i Hercegovine okončana.

Ministri su razgovarali i o drugim područjima saradnje, a ministar Crnadak je posebno istaknuo značaj odluke Vlade Ruske Federacije da u školskoj 2016/2017. godini dodijeli 40 državnih stipendija studenima iz Bosne i Hercegovine.

Tokom susreta, ministri Lavrov i Crnadak razgovarali su i o političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji zapadnog Balkana, te je potvrđeno da je Ruska Federacija izuzetno zainteresirana za dugoročnu stabilnost i prosperitet cijele regije.