Godišnje dođe 500.000 posjetitelja
170

Lavovi ove godine stižu u Pionirsku dolinu u Sarajevu

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
Zabavni park za djecu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zoološki vrt Pionirska dolina u Sarajevu će ove godine dobiti nove stanovnike, jednog mužjaka i dvije ženke lava, istakao je u razgovoru za Klix.ba upravnik Esad Tajić.

Prema Tajićevim riječima, za 2-3 mjeseca bi trebala biti završena nastamba i vanjski prostor za lavove, za šta će biti izdvojeno ukupno 600.000 KM.

"Lavove ćemo dobiti na poklon iz prijateljskih zooloških vrtova u Evropi. Sigurno je da će oni biti velika atrakcija, a planiramo uskoro nabaviti još 3-4 životinjske vrste, među kojima i merkate, koji su također veoma zanimljivi, posebno djeci. Trenutno su našim posjetiteljima najzanimljiviji majmuni, imamo dvije grupe majmuna iz porodice makaka i naš majmunarnik je nezaobilazan za mnoge koji dođu u Pionirsku dolinu", kaže Tajić za Klix.

Mjesto za opuštanje i uživanje

Kada je riječ o finansiranju projekata i objekata u Pionirskoj dolini, Tajić pojašnjava da većinu troškova pokriva Vlada KS, jer Pionirska od ulaznica i iznajmljivanja prostora može pokriti tek 20 posto svojih troškova.

"Zoološki vrtovi su veoma skupi i svugdje u Evropi gradovi stoje iza njih. Tako je i kod nas, i zahvaljujući tome smo posljednjih godina postigli značajan napredak, a naravno, nastojimo i dalje razvijati ovaj naš zabavni park i zoološki vrt. Ovo je jedno od malobrojnih mjesta u našoj zemlji gdje se ljudi mogu opustiti i istinski uživati u prirodnom ambijentu 'družeći se' sa životinjama. Osim komercijalnog zabavnog parka, gdje imamo autiće, vozić, trampolinu, gumeni grad..., mi imamo i prostor za djecu na kojem su tobogani, ljuljačke i slično, koji je besplatan i gdje se djeca također mogu odlično zabaviti", kaže naš sagovornik.

Prije rata je u Pionirskoj bilo 150 životinjskih vrsta, danas ih je tu 38. Tajić ističe da bi investiranjem pet miliona KM u narednih 5-7 godina bio dostignut predratni nivo kada je riječ o broju životinjskih vrsta, a Sarajevo bi dobilo istinski mali zoološki vrt po evropskim standardima.

"Dosta vodimo računa o tome da životinje držimo u povoljnom okruženju, da ih ne uznemiravaju posjetitelji, da ne ometaju jedne druge i da koliko-toliko borave u prirodnom ambijentu koji im odgovara. Kada bude završen objekt za lavove, on će biti najbolji i najljepši koji ćemo imati u Pionirskoj dolini", dodaje Tajić. Prvomajske proslave

Uskoro će i prvomajski praznici, što znači da će i posjetitelji u velikom broju pohrliti u Pionirsku. "Uvijek je ovdje bilo živo za 1. maj. U proteklih deset godina ovdje su bile centralne manifestacije obilježavanja 1. maja, s izuzetkom prošle godine, kada je održana u Vilsonovom šetalištu. Nastojat ćemo da i ove godine to bude kod nas, no i bez toga će ovdje doći veliki broj Sarajlija, kao i gostiju grada", ističe Tajić dodajući kako godišnje u Pionirsku dolinu dođe 500.000 posjetitelja. "Najživlje je u maju i junu kad u posjetu dolaze brojne đačke ekskurzije, ali je posjećenost velika i u julu i augustu, kad dolazi dosta gostiju i iz dijaspore", tvrdi Tajić.

Dodajmo još da je Pionirska dolina nakon 55 godina postojanja tek prije sedam dana registrovana kao evropski zoološki vrt, što znači da je prošla stručnu kontrolu i provjere rada po evropskom standardu.