BiH
0

Laurens uvjeren da će izvještaj monitoring tima VE biti koristan za BiH

FENA
Direktor Direktorata za političke poslove Vijeća Evrope Jean Louis Laurens izrazio je danas očekivanje, nakon sastanka s bh. ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem, da će 13. izvještaj monitoring tima Vijeća Evrope o ispunjavanju postprijemnih obaveza biti konstruktivan i koristan za budući razvoj institucija BiH.

Laurens je predvodio monitoring tim Generalnog sekretarijata VE u petodnevnoj posjeti BiH, gdje su obavili niz razgovora s državnim i entitetskim zvaničnicima, predstavnicima međunarodne zajednice, pravosuđa i civilnog društva.

Delegacija je izrazila žaljenje što se nije mogla susresti s predstavnicima Federalne vlade zbog činjenice da ona još nije formirana, ali su obavili razgovore sa čelnicima FBiH i Federalnog parlamenta.

Laurens je nakon susreta s bh. šefom diplomatije izrazio nadu da će različiti sagovornici biti dovoljni da monitoring tim napravi jedan izbalansirani izvještaj.

Delegacija monitoring tima je s ministrom Alkalajem razgovarala o reformi policije, ustavnim promjenama, saradnji s Haškim tribunalom, reformi visokoškolskog obrazovanja, pravosuđa, javnog RTV sistema, te prisustvu međunarodne zajednice u BiH.

Prema riječima ministra Alkalaja, sumirani su utisci s prethodnih sastanaka monitoring tima i napravljena lista neispunjenih obaveza koje BiH predstoje kao zadaci u narednom periodu.

Posjeta monitoring tima VE je redovna polugodišnja posjeta BiH radi sticanja uvida u ispunjenje postprijemnih obaveza VE. One se odnose na jačanje državnih institucija, vladavinu prava, te poštivanje ljudskih i prava manjina.

Drugi dio posjete monitoring tima Generalnog sekretarijata VE bio je vezan za projekt otvaranja akademije političkih studija u BiH, što u VE smatraju vrijednim doprinosom razvoju mladih u BiH.