BiH
0

Latić i Alispahić protiv izraelskog negiranja genocida

FENA
Pisci Džemaludin Latić i Fatmir Alispahić osudili su danas izraelsko negiranje genocida nad Bošnjacima i drugim narodima koji su bili žrtve genocida.

U saopćenju za javnost Latić i Alispahić ističu kako "dižu glas protesta protiv napada izraelskih zvaničnika na svetost bošnjačke žrtve, a time i na bošnjački narod kome se pripisuje da je nanosio bol i patnju bosanskim Srbima, a iz pozicije "terorizma i ekstremnog fundamentalizma“.

-Stavljanje bošnjačke žrtve u kontekst "terorizma i ekstremnog fundamentalizma“ bezočna je laž, iz razloga što nikada niko nije stradao ni od kakvog tzv. bošnjačkog terorizma, te da bosanski Srbi nisu od Bošnjaka doživjeli nikakav genocid, kakav su Bošnjaci doživjeli u Srebrenici od RS-a, navode Latić i Alispahić.

Oni smatraju da je izraelski predsjednik Šimon Perez svojom prepiskom s entitetskim premijerom Miloradom Dodikom drsko povrijedio suverenitet države BiH, jer "komunicira s osobom koja ne predstavlja našu državu, već entitet koji nema državne atribute".

Latić i Alispahić navode da su Srbi u BiH bili jedino žrtve Radovana Karadžića i Ratka Mladića koji su ih gurnuli u rat, u kome su ginuli kao vojnici, dok su Bošnjaci stradavali dominantno kao civili, kao žrtve masovnih egzekucija, mučenja, izgladnjivanja i protjerivanja.

Također, osuđuju uvredu za sve žrtve genocida koju je izrekao visoki izraelski diplomat Pinhas Avivi rekavši "da je za njegovu zemlju jedini genocid holokaust“.

Latić i Alispahić naglašavaju da je holokaust bio najteži genocid u historiji, čije razmjere su jedino uporedive s izraelskim genocidom nad Palestincima koji traje decenijama, uz podršku Amerike i šutnju mnogih zapadnih i islamskih zemalja.

-Poštovanje prema jevrejskim žrtvama holokausta ne isključuje naše poštovanje prema palestinskim žrtvama, ističu oni.