Bez štele i korupcije
40

Larson: Zenička policija ima model transparentnog zapošljavanja za sve nivoe u BiH

E. M.
Semir Šut i Eric Larson (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Savjetnik za borbu protiv korupcije u BiH Eric Larson danas je posjetio Upravu policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona gdje se uvjerio u stopostotnu transparentnost konkursa za prijem novih policijskih službenika.

Posjeta Larsona MUP-u ZDK upriličena je tokom aktuelnog konkursa za prijem novih policijskih službenika po principu stopostotne transparentnosti i objektivnosti prijema koji podrazumijeva otvorenost kako za javnost, tako i za predstavnike medija, u svakom trenutku. Uprava policije već neko vrijeme radi na sprečavanju nepotizma i bilo kakvih drugih vidova koruptivnog ponašanja, a u kontekstu dosljedne primjene novog Pravilnika o načinu i rasporedu testiranja kandidata za prijem u policijsku službu.

Larson i komesar Semir Šut danas su nakon detaljne prezentacije svih faza i etapa konkursa koje su završene u proteklom periodu na videozidu uživo pratili testiranje kandidata koje se odvijalo u vrijeme posjete, što je doprinijelo stvaranju objektivne slike u smislu softverske zašttie i nadzora cjelokupnog postupka testiranja, ali i rada komisije za bodovanje.

"Borba protiv korupcije će uspjeti samo ako usvojimo pristup integrisanih istraga i cijelog društva koji kombinuje preventivne i represivne elemente borbe protiv korupcije. Današnji događaj je konkretan primjer preventivnog pristupa borbi protiv korupcije. Vjerujem da bi trebao poslužiti kao model zapošljavanja u policijskim agencijama u BiH na svim nivoima vlasti. Kombinacijom preventivne kontrole poput današnjeg transparentnog procesa zapošljavanja, strateških analiza, krivičnih i upravnih postupaka, može se pobijediti u borbi protiv korupcije", kazao je Larson.

Šut se u svom obraćanju medijima zahvalio Larsonu te naglasio da su prezentirane i detaljno obrazložene sve mjere koje su poduzete s ciljem postizanja maksimalne transparentnosti i objektivnosti konkursne procedure kao i da se u ovom slučaju radi o jednom od najpravičnijih i najtransparentnijih postupaka za prijem zaposlenika u BiH.

"Naša intencija je ne samo da mijenjamo svijest kandidata i građana, nego i nosilaca funkcija koji odlučuju o prijemu zaposlenika i uvjeren sam da smo učinli historijske pomake u ovoj oblasti u našoj državi", zaključio je Šut.