Borba protiv korupcije
1

Larson: Upoznao sam političare koji se pretvaraju da su nacionalisti kako bi sakrili kriminal

Klix.ba
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Savjetnik za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo Eric Larson je komentarisao ovaj problem u Bosni i Hercegovini kazavši da su najveći krivci loše situacije "lažne patriote". Dodaje da su neke prakse kod nas jednostavno šokantne.

On je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kazao da je korupcija s javnim nabavkama poput kuge koja uništava Bosnu i Hercegovinu te da je korupcija zapravo egzistencijalna kriza za BiH.

"Zemlja doslovce umire zbog korupcije, ljudi odlaze, jer misle da ne mogu dobiti poslove bez nekih veza", rekao je Larson.

Na pitanje zašto je kod nas toliko loša situacija, on odgovor vidi u "lažnim patriotama koje etnonacionalizam koriste da odvrate pažnju od vlastite korupcije koju čine".

"Lažni patriotizam je glavni problem. U BiH sam dolazio već 20 godina i još nikad nisam upoznao nijednog političara nacionalistu, ali sam upoznao mnogo korumpiranih političara koji se pretvaraju da su nacionalisti kako bi skrenuli pažnju s korupcije", rekao je Larson koji je ranije bio angažovan i u Specijalnom odjeljenju za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Iako je "visoka korupcija" ono što ovu državu svakodnevno vodi u propast, Larson kaže da bi najbolje bilo problem rješavati od početka, odnosno s "retail" nivoa korupcije.

"S razlogom je Ukrajina borbu protiv korupcije krenula sa saobraćajnom policijom, a Hrvatska za zdravstvenim sektorom. To je ono što moralizira stanovništvo. Treba ohrabriti građane da ne budu dio ove korupcije, da ne budu osoba koja će ponuditi mito", savjetuje Larson.

Komentarišući činjenicu da političari svoju nesposobnost u nabavci vakcine pravdaju strahom od procesa koji bi se mogao voditi protiv njih, kao što je to slučaj u aferi "Respiratori", Larson uopćeno govori da "bilo ko ko iznosi takve argumente, doslovce priznaje da ne zna raditi svoj posao u skladu sa zakonom. Takvi argumenti za mene su šokantni".