|

Lars-Gunnar Wigemark se očitovao o najavi formiranja rezervnog sastava policije RS-a

Lars-Gunnar Wigemark se očitovao o najavi formiranja rezervnog sastava policije RS-a
34
F
FENA
1.4.2019. u 14:24
123
komentara
34

dijeljenja
Lars-Gunnar Wigemark se očitovao o najavi formiranja rezervnog sastava policije RS-a Foto: I.Š./Klix.ba
Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark danas je u Sarajevu izjavio novinarima da su u ovoj zemlji, bilo u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH, potrebne policijske snage koje odgovaraju potrebama građana.
Odgovarajući na novinarsko pitanje koji je stav EU o navodima ministra Dragana Lukača o formiranju rezervnog sastava policije, ambasador Wigemark je kazao da nije u cijelosti upoznat o svim detaljima, jer je ovo tema koja se pojavila tokom vikenda.

"Međutim, ono što će svakako biti jedan od stavova EU je da je u ovoj zemlji, bilo to u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH, potrebno da imaju policijske snage koje odgovaraju samim potrebama građana. Međutim, tu se i pored toga postavljaju također pitanja koja su finansijske i ekonomske prirode i potrebe", naveo je Wigemark.

Prema njegovim riječima, ministar Lukač je u svojim izjavama istaknuo potrebu daljeg rada i djelovanja po pitanju migranata, "međutim kada govorite takve stvari onda je potrebno i priložiti neke argumente koji idu u prilog tome".

"Znam iz niza svojih razgovora i sastanaka s policijskim komesarom Unsko-sanskog kantona da su njihovi resursi za rad s migrantima itekako ograničeni i pod znatnim pritiskom. Međutim, tu govorimo o Unsko-sanskom kantonu. Nisam upoznat da je situacija približno slična tome na području RS-a. Tamo se govori o nekim brojkama od 1.000 migranata koji se trenutno nalaze na području RS-a. Naravno, ukoliko bi došlo do značajnijeg povećanja broja da bi se i potrebe morale razmotriti", naveo je ambasador Wigemark.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kazao je da je neophodno da Ministarstvo unutrašnjih poslova uvede rezervni sastav policije da bi uspješno odgovorilo na niz sigurnosnih izazova s kojima se RS može suočiti poput migrantske krize, elementarnih nepogoda i drugih vanrednih situacija u kojima treba pružiti pomoć stanovništvu.
Prijavi grešku


Komentari (123)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...