Dan Zenice
2

Lars-Gunnar Wigemark počasni građanin Zenice

Piše: E. M.
Lars Gunnar Wigemark prima priznanje počasnog građanina Zenice (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Lars-Gunnar Wigemark danas je proglašen počasnim građaninom Zenice na manifestaciji koja se održala u Bosanskom narodnom pozorištu povodom obilježavanja 20. marta - Dana Zenice.

Današnji rođendanski program u Zenici počeo je izvedbom dijela predstave "Moja fabrika" u kojoj je predstavljena historija, odnosno, razvoj ovog grada kroz određene faze. Nakon toga, za govornicu je izašao predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice Goran Bulajić.

"Zenica je izgradila identitet trgovačkog i radničkog grada, a sada ima za cilj da čuva tradiciju i napravi iskorak ka tome da postane respektabilan evropski grad. Građani moraju preuzeti dio odgovornosti i voljeti ovaj grad, uvažavati ga i brinuti o svom okruženju. Radeći male stvari u okruženju stvaramo bolji grad. Moramo biti aktivni i prestati biti Facebook govornici", kazao je Bulajić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je osim proslave Dana Zenice danas slavio i svoj rođendan, a u obraćanju prisutnima je pomenuo projekte koje je Gradska uprava realizovala te šta u budućnosti planiraju uraditi.

"Učinili smo sve da nas budući investitori prepoznaju kao pogodno okruženje za nove investicije, a to je prepoznala i Međunarodna zajednica te nam dodijelila BFC certifikat", u svom govoru je kazao Kasumović te dodao:

“Moja vizija je čista i perspektivna Zenica, dovoljno široka da u svoje okrilje može primiti svu različitost mišljenja, uvjerenja, identiteta pa i predrasuda. Zenicu vidim kao otvoren grad koji se ne libi suočiti s ključnim pitanjima sadašnjosti i budućnosti. Svim građanima se zahvaljujem na podršci i naporima koje ulažu za ostvarenje projekata koje radimo i koje nastojimo realizovati. Zenica je grad za koji se vrijedi žrtvovati i u kojem vrijedi graditi budućnost”, zaključio je Kasumović te građanima čestitao Dan Zenice.

Kasumović je službenicima MUP-a ZDK uručio zahvalnice, a Nagrade Zenice su uručene Odboru za međureligijsku saradnju u Zenici, Udruženju Baton, prof. dr. Almi Mekić-Abazović, profesoru Milenku Karoviću i prim. dr. Elviri Ljevaković.

Javno priznanje za počasnog građanina Zenice, zahvaljujući svom izuzetnom doprinosu i velikoj podršci gradu i unapređenju života u Zenici, kroz različite projekte i finansijske investicije, a posebno u segmentu jačanja ugleda i odnosa Zenice i Bosne i Hercegovine s institucijama Evropske unije, jednoglasno je ove godine dodijeljeno ambasadoru EU u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku.

Slavljenik je danas bio i Lars-Gunnar Wigemark kojem je Kasumović osim priznanja za počasnog građanina uručio i umjetničku fotografiju kao rođendanski poklon.

U svom obraćanju Wigemark je istakao da cijeni vrijednosti sredine gdje se uvažava mišljenje drugih i drugačijih te da ga raduje što je jedan od današnjih laureata i Odbor za međureligijsku saradnju Zenice, ali i što Zenica ide evropskim putem.

“Sretan sam što sam od danas građanin Zenice”, poručio je Wigemark.

Program su muzičkim izvedbama uveličali članovi Omladinskog hora Zenica, a čitav program je uživo emitiran na Televiziji Zenica.