BiH
0

Lange: U BiH ima napretka, ali ne u svim oblastima

FENA
Šef odjeljenja Evropske komisije za praćenje procesa reformi u BiH i Albaniji Dirk Lange izjavio je danas u Banjoj Luci, nakon 12. monitoringa reformskih procesa u BiH, da je u nekim oblastima u BiH došlo do napretka, a u nekim je manji.

Lange na pres-konferenciji nije želio da ukaže u kojim to sektorima postoji napredak, a u kojim ne, ističući da će to biti sadržano u izvještaju o napretku koji će biti saopćen početkom novembra.

Tokom protekla tri dana predstavnici Evropske komisije, Direkcije za evropske integracije, oba bh.entiteta, te Distrikta Brčko su na monitoringu praćenja reformskih procesa, održanom u Banjoj Luci, razmatrali napredak reformi koji se odnosi na pomirenje, regionalnu saradnju, jačanje administrativnih kapaciteta, upravljanje vizama, granicom, borbu protiv organiziranog kriminala i reformu pravosuđa.

On je napomenuo i da Evropska komisija pridaje veliki značaj razvoju civilnog društva u BiH i za to će imati i poseban budžet.

U sektorskom dijelu je data ocjena o napretku koji se odnosi na socijalne politike, zdravstvo, zapošljavanje, obrazovanje, istraživanje, informaciono društvo i medije.

Ambasador Lange je naglasio da je potpisivanje Sporazuma BiH s EU ključni korak naprijed na njenom evropskom putu, što pokazuje da je napravljen napredak, ali ima još pitanja na kojima treba raditi.

"Sada je jako važno ubrzati procedure donošenja zakona da bismo mogli i u svom uzvještaju reći da ima napretka”, rekao je Lange.

Ističući da ima mnogo prioriteta koji stoje pred BiH nakon potpisivanja Sporazuma, Lange je dodao da bi Evropska komisija voljela da vidi prvenstveno ispravnu primjenu tog sporazuma.

Podsjetio je i da je za BiH skraćen na dvije sedmice period između potpisivanja i stupanja na snagu Sporazuma, te ponovio da se nada da će naša zemlja na pravi način biti spremna za njegovu provedbu da bi se od 1. jula mogao bilježiti napredak i rezultati u tom segmentu.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić kazao je da napredak naše zemlje u velikoj mjeri zavisi od ispunjenja prioriteta navedenih u dokumentu Evropsko partnerstvo.

"Ako želimo da se brzo krećemo prema kandidatskom statusu treba da kvalitetno ispunjavamo obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i prioritete iz Evropskog partnerstva, a i ono što nam je dato u Mapi puta za liberalizaciju viznog režima u velikoj mjeri je već sadržano u tim dokumentima“, precizirao je Topčagić.

Smatra da odgovor naše zemlje prema EU treba da bude cjelovit, osmišljen, dobro usaglašen, koordiniran, a uvjeren je da sve institucije BiH koje učestvuju u tome daju odgovarajuće kapacitete, što može da upućuje na zaključak da će BiH uspješno primijeniti Sporazum i odgovoriti na prioritete Evropskog partnerstva.

Topčagić je podsjetio da u BiH 1.jula stupa na snagu novi carinski režim za trgovinu s EU, što je i prvi zadatak i obaveza koju će ispuniti iz samog sporazuma.

Ministrica za ekonomske odnose i koordinaciju RS-a Jasna Brkić naglasila je da su svi predstavnici vlasti BiH dali svoj puni doprinos da bi se delegaciji Evropske komisije realno predstavio dostignuti nivo reformskih procesa u BiH na putu njenog bržeg integriranja u Evropsku uniju.

Prvi veliki značajan korak ka tome je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, 16. juna, naglasila je Brkić.

Lange je pohvalio i sastanak Vijeća ministara BiH na kojem je razgovarano o brojnim prioritetima iz dokumenta Evropsko partnerstvo, navodeći da ukoliko u kratkom vremenu bude napretka po određenim pitanjima to će biti uključeno u izvještaj koji će biti saopćen početkom novembra.