ICMP
0

Lange posjetio prostorije ICMP-a u Tuzli

FENA
Šef Odjela za Albaniju i BiH pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Dirk Lange danas je posjetio prostorije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Tuzli.

Lange je obišao ICMP-ev Identifikacijski projekt Podrinje (PIP) u kojem forenzički antropolozi i patolozi pregledaju, pohranjuju i vrše konačnu identifikaciju posmrtnih ostataka osoba nestalih padom Srebrenice 1995. godine.

Lange je također obišao ICMP-ev Odjel za koordinaciju identifikacija (ICD) u kojem se čuvaju uzorci krvi prikupljeni od članova porodica nestalih iz svih zemalja u kojima ICMP djeluje.

U ICD-u se čuvaju i svi uzorci kostiju zaprimljeni od vlasti zemalja u kojima ICMP djeluje.

Nakon unosa u elektronsku bazu podataka i dodjele jedinstvenog bar-koda, uzorci se šalju u ICMP-eve laboratorije u Sarajevu i Banjoj Luci na DNK analizu.

Nakon izoliranja, DNK profili iz krvi i kostiju se unose u bazu podataka, a ICMP pomoću posebnog softvera pronalazi podudaranja između DNK profila krvi i DNK profila kostiju.

-Evropska unija je odlučna da podrži proces obnove i pomirenja u svim zemljana zapadnog Balkana. Rad ICMP-a igra važnu ulogu u ostvarenju ovog cilja, izjavio je Lange nakon posjete ICMP-evim objektima.

Generalna direktorica ICMP Kathryne Bomberger izrazila je zahvalnost na finansijskoj i političkoj podršci koju EU pruža ICMP-u, navodeći kako bi bez ove podrške i doprinosa ostalih donatora rad ove komisije na pružanju pomoći vladama regiona u lociranju, ekshumiranju i identificiranju hiljada žrtava nestalih u oružanim konfliktima posljednje decenije prošlog vijeka bio nemoguć.

Lange u posjet ICMP-u dolazi uoči zaključenja donacije EU u iznosu od jednog miliona eura, što je druga donacija Unije ICMP-u. Prethodna donacija u iznosu od 900.000 eura bila je namijenjena radu ICMP-evih timova za prikupljanje krvnih uzoraka i kampanji informiranja članova porodica nestalih koji žive u zemljama EU 2004. godine.

Rad ICMP-a podržavaju vlade Kanade, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Svete Stolice, Islanda, Irske, Poljske, Italije, Holandije, Norveške, Švedske, Švicarske, Španije, Češke, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država.

Fondacija C.S. Mott svojim donacijama podržava ICMP-eve projekte koji se bave istinom i pomirenjem.

Prvo podudaranje DNK profila ICMP je ostvario 16. novembra 2001. godine. Od tada pa do danas više od 14.000 osoba su identifikovane, od kojih se skoro 12.000 odnosi na BiH, uključujući više od 5.600 osoba od oko 8.100 nestalih padom Srebrenice 1995. godine.