BiH
1

Lane Roni, ili priča o alpinističkoj humanosti

Piše: Erol Čolaković Šehić
(Foto: Erol Čolaković Šehić)
Vijest da su dvojica alpinista, Ronald Grozdanović i Denis Stuhlik, pronašli napušteno lane ispod Novakovog vrela, lokalitet Novakove pećine u Velikim stijenama, veoma brzo se proširila među ljubiteljima planine Romanije.

Sa novinarskog aspekta, a pogotovo onog ljudskog i ekološkog tek je vijest da je lane Roni preživjelo. Sve se desilo ovako.

Dvojica alpinista su 3. juna pronašli napušteno i smrtno preplašeno lane staro nepunu sedmicu. Poštujući činjenicu da bi svaki kontakt sa lanetom isključilo povratak njegove majke, alpinisti su odlučili čekati. Lane je bilo na umoru, a ni poslije četiri sata čekanja od majke ni traga. Zaključivši da svaki minut daljeg nadanja smanjuje nadu njegovog preživljavanja, odlučili su da mu pomognu.

Đuka Čavarkapa prva ga je napitala iz kašičice za crnu kafu, a taj prvi obrok je tražio "brdo" strpljenja jer lane uopće nije znalo sisati… Od tada o njemu sa neskrivenom strepnjom i očinskom ljubavlju vodi računa Neno Muftić, vlasnik Planinske kuće "Kod Nene", prvi povratnik na obronke Romanije i čuveni bh. alpinista, spasavalac GSS-a i čovjek koji sanja i želi osnovati prvu rendžersku službu.

Ovaj zaljubljenik i sanjar bh. planina hrani ga svaka tri sata, spava sa njim u zagrijanoj prostoriji, a danju ga čuva u za Ronija specijalno opremljenom oboru koji je odmah postao mjestom okupljanja i polaznom tačkom svih koji posjete ovaj predivni planinski ambijent.

Zajedničkom brigom i radom porodice Čavarkapa i Muftić obezbjedili su da lane ne samo preživi nego da već počne skakutati zelenim padinama Romanije. Danas je Roni prvi put počeo da pase travu, jede lišće jabuke i šljive… Presretni Nene nam je u telefonskom razgovoru rekao da bi bio najsretniji kada bi Roni toliko ojačao da se uspije vratiti svom prirodnom staništu na Romaniji, u protivnom spreman je izgraditi 2,5 metra visoku ogradu i ograditi svojih preko 500 kvadatnih metara posjeda. Ipak, za to Nene kao penzioner nema novaca pa ovom prilikom pozivamo sve ljubitelje naših planina da pomognu...