Mlada političarka
50

Lana Prlić u Londonu: Još imamo žene u ruralnim dijelovima koje nemaju pravo glasa

Piše: M. N.
Potpredsjednica SDP-a Lana Prlić prisustvuje konferenciji "Women MPs od the World" u Londonu povodom obilježavanja 100 godina otkako su žene u Velikoj Britaniji dobile pravo glasa.

Prlić se obratila prisutnim ženama iz cijelog svijeta i govorila o temi osnaživanje žena kroz ekonomski razvoj, bh. ženama i njihovom angažmanu u politici.

Uoči konferencije gostavala je na BBC-jevom radiju gdje je govorila o bh. ženama u politici. Na pitanje voditelja zbog čega je ženama u BiH teško ući u politiku i postati parlamentarac, Prlić je odgovorila kako je to veliki izazov s obzirom da je BiH dio Balkana i balkanskog mentaliteta kojeg je teško razumjeti ljudima koji nisu odatle.

"Iako imamo demokratiju 25 godina, urbana područja, visokoobrazovane žene s karijerama i koje žele da se bave politikom, imamo dosta ruralnih područja gdje žene još uvijek ne smiju pričati i mogu glasati samo za one za koje njihovi muževi glasaju. Imamo žene u politici, ali je teško", kazala je Prlić.

Dodala je i kako žene kritikuju jedna drugu i nisu dovoljna podrška, te da to što žene nisu u velikoj mjeri zastupljene u politici nije samo do muškaraca. Govoreći o konferenciji kojoj prisustvuje 120 žena iz cijelog svijeta, kazala je kako Velika Britanija treba cijeniti to što funkciji premijera ima ženu.

"BiH je ponosna što su žene dobile pravo glasa 1947. godine, čak prije Švicarske. Velika Britanija i organizatori ove konferencije rade stalno na ohrabrivanju bh. žena da uđu u politiku i rade na promjenama", kazala je Prlić.

Obraćajući se prisutnim ženama na konferenciji, objašnjavajući balkanski mentalitet i odnos prema ženama, spomenula je kako BiH nema alimentacioni fond što je veliki problem.

"Sretna sam što sam rođena u urbanom dijelu i što su mi roditelji omogućili da se obrazujem, jer u ruralnim dijelovima mnoge žene ne završe školu već se udaju kako bi pomogle svojim porodicama u izdržavanju. Dijete sam samohrane majke i moja mama se razvela jer je imala posao i imala gdje otići, ali dosta žena trpi čak i nasilje samo da bi održale porodicu", kazala je Prlić.

Prlić je dobila poziv na konferenciju "Women MPs od the World" kao najmlađa paralmentarka u BiH.