Prlićeva nećakinja
1.7k

Lana Prlić: Poštujem odluku Suda u Hagu, moja porodica je SDPBiH

Klix.ba
Lana Prlić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lana Prlić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Lana Prlić oglasila se nakon izricanja konačne presude zločincima samoproglašene Herceg-Bosne. Nećakinja Jadranka Prlića kojem je danas potvrđena kazna od 25 godina zatvora kazala je kako poštuje i uvažava presudu Haškog tribunala.

Prlić je istakla kako je od svega važnija budućnost naše zemlje koja će biti temeljena na pomirenju, poštovanju i izgradnji zajedničkih vrijednosti.

"Kao socijaldemokratkinja, duboko žalim za svakom žrtvom koja je patila zbog djelovanja Herceg-Bosne. Svojim političkim angažmanom godinama pokazujem kako vidim BiH, njenu prošlost, a za mene još bitniju budućnost u kojoj ćemo prije svega biti građani i građanke, komšije i susjedi, iznad i ispred svega ljudi", napisala je Prlić na Facebooku.

Uz riječi kako uvažava i poštuje osuđujuću presudu Suda u Hagu, Prlić je dodala kako je Socijaldemokratska partija BiH njena porodica koju je izabrala 2010. godine sa željom da doprinese izgradnji jedinstvenog Mostara i jedinstvene BiH.

"U životu imamo više porodica. Dijelimo ih na porodicu koju biramo i onu u kojoj smo se rodili. Ne mogu i ne želim pobjeći od porodice čije prezime nosim od 1993. kada sam i rođena. Svi moraju preuzeti odgovornost za svoja djela i nedjela", naglasila je Prlić.

Potpredsjednica SDP-a BiH potom je zamolila sve političare i utjecajne osobe iz BiH i regije da nas poštede izjava koje su populističke i služe samo za prikupljanje jeftinih političkih poena na ovoj presudi".

"Zamolila bih vas da poštujete Sud te prije svega žrtve i njihove porodice koje su patile i pate dugi niz godina. Ako smijem biti sebična zamolila bih vas da zbog mene i moje generacije budete odgovorni i da nam ne odmažete u stvaranju bolje budućnosti, jer prošlost ne možemo učiniti boljom", zaključila je Prlić u svojoj objavi na Facebooku.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju odbilo je žalbu Prlića čime mu je potvrdilo kaznu od 25 godina zatvora iz 2013., s tim da će mu biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru. Prlić je u pritvoru od aprila 2004., a osuđen je za ratne zločine protiv čovječnosti, ubistva, progone i kršenja Ženevske konvencije kao dio udruženog zločinačkog poduhvat.