Odbijeni amandmani
17

Lana Prlić: Mostarci opet ostali bez javne rasprave

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Vlada Federacije BiH je odbila više od 90 amandmana, uključujući amandmane koje predložila i zastupnica SDP BiH Lana Prlić, a radi se o amandmanu na Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH, koji se tiče donošenja Budžeta Grada Mostara.

"Ova Vlada je pomogla rukovodstvu Grada Mostara, gradonačelniku i načelniku za financije da i dalje netransparetno troše novac građana. Ideja je bila da Gradsko vijeće do izbora moraju biti građani. Krajnje je vrijeme da građani aktivno učestvuju i utiču na formiranje budžeta. Nekontrolisano i netransparentno trošenje javnog novca produbljuje bezvlašće, anarhiju i sveopće nezadovoljstvo svih građana i građanki koji nemaju osnovno demokratsko pravo, a to je da biraju i budu birani. Moje mišljenje je da je najmanje što možemo uraditi jeste javna rasprava i transparentnost", navela je Prlić.

Više od 47 miliona KM svake godine je u rukama dvojice ljudi, odnosno dvije političke partije, smatra ona.

"Ovome u prilog ide i negativni revizorski izvještaj za 2015./2016.godinu, koji je za Grad Mostar ocijenjen kao negativan, te je navedeno sedam mjera koje se trebaju poduzeti. Zaista ne znam zašto se bježi od odgovornosti i od javne rasprave i transparentnosti novca koji je utrošen u ovom Gradu. Također, za razliku od prethodnih godina, ovim amandmanom je bila suština da se gradonačelnik obvezuje da dostavi Izvještaj o izvršenju budžeta Parlamentu Federacije BiH za 2019.godinu", istaknula je Prlić, saopćeno je iz SDP-a.