Radni dan od 7:30
55

Lamija Solo na jedan dan postala načelnica Općine Stari Grad

Klix.ba
Općina Stari Grad se uključila u akciju obilježavanja Međunarodnog dana djeteta i godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta, te podržala ideju da djeca na jedan dan preuzmu uloge odraslih. Jedanaestogodišnja Lamija Solo, učenica šestog razreda osnovne škole “Edhem Mulabdić”, postala je tako na jedan dan načelnica Općine Stari Grad.

Njen radni dan počeo je u 7:30 u kabinetu načelnika, a već u 08:15 sati Lamija je sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem vodila kolegij kojem su prisustvovali rukovodioci općinskih službi.

“Na kolegiju smo podijelili neka zaduženja, a načelnik i ja smo naredili da se popravi javna rasvjeta na Drveniji i Vijećnici. Kasnije sam obišla službe i vidjela kako rade, upoznala sam općinske službenike i razgovarala sa njima", prenijela je Lamija svoje utiske po dolasku u Općinu.

Nova “načelnica” izrazila je želju da posjeti svoj razred VI1 kako bi njeni drugari razgovarali sa načelnikom i iznijeli mu svoje želje. U OŠ ”Edhem Mulabdić” Lamiju Solo i načelnika Ibrahima Hadžibajrića ugostila je direktorica Amila Omersoftić nakon čega su se zaputili u kabinet turskog jezika. Učenici su nestrpljivo čekali načelnika, a nakon što im je Lamija kazala kakve je sve poslove obavljala tokom dana, pozvala ih je da postavljaju pitanja načelniku.

"Da li nam možete popraviti salu za tjelesni? Možete li nam popraviti stepenice, da se ne kližu? Da li ste oduvijek željeli biti načelnik i šta ste maštali da postanete kad ste bili mali? Za koga navijate, Želju ili Sarajevo…", neka su od pitanja koje su učenici iznijeli.

Nakon što je saslušao sva pitanja, načelnik Hadžibajrić je obradovao učenike kazavši da bi već u narednoj godini mogli dobiti sportsku salu - da će stara biti potpuno porušena i na njenom mjestu izgrađena moderno opremljena sportska sala. Načelnik je obećao i da će biti riješen problem klizavih stepenica, te da će se na njih postaviti zaštitna guma. Kazao je i da nije oduvijek želio biti načelnik i da je to veoma težak posao, kao i da navija za Sarajevo, ali pomalo i za Želju - kad ne igra protiv Sarajeva.

"Super je kad je Lamija načelnica i dovede nam pravog načelnika u razred jer smog a mogli svašta pitati. Donijeli su nam slatkiše, a obećali su i da će nam izgraditi novu salu", kazali su učenici VI1.

Na kraju, Lamija je kazala kako je shvatila da nije lako biti načelnik.

"Bilo mi je lijepo i voljela bih jednog dana zaista postati načelnik, iako ovo nije nimalo lak posao. Načelnik mora rješavati mnoge probleme i sve zavisi od njega, pa je to baš teško", bila je iskrena Lamija.

Lamija Solo je odlična učenica i prvakinja BiH u latino plesovima, a njeni drugari iz razreda, kao i direktorica Omersoftić danas su o njoj imali samo riječi hvale. Za uspješan nastavak školovanja i lakši put do ostvarenja njenih ciljeva, načelnik Hadžibajrić poklonio je Lamiji tablet, te slatkiše i cvijeće, saopćeno je iz Općine Stari Grad.