{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lamberto Zannier, generalni sekretar OSCE-a: Dvadeset godina mira, slijedi dalji napredak

13.4.2015. u 07:57
18
17
Lamberto Zannier, generalni sekretar OSCE-a: Dvadeset godina mira, slijedi dalji napredak
18
Lamberto Zannier, generalni sekretar OSCE-a: Dvadeset godina mira, slijedi dalji napredak
Generalni sekretar OSCE-a Lamberto Zannier (Foto: AFP)
Za Bosnu i Hercegovinu 2015. je godina obilježavanja dvadeset godina mira, prekretnica za državu i njene narode. Sada, kada Evropa prolazi kroz novo doba nestabilnosti, ovo je godišnjica koja nas podsjeća da je očuvanje mira i stabilnosti dugotrajan poduhvat, te da se moramo nastaviti boriti za toleranciju i kompromis, stoji u uvodnom dijelu teksta generalnog sekretara OSCE-a, ambasadora Lamberta Zanniera koji danas stiže u Bosnu i Hercegovinu.
Naredna tri dana boravit ću u Bosni i Hercegovini, gdje ću se sastati s predstavnicima novoizabrane vlasti, a posjetit ću i Srebrenicu, gdje ću odati počast, ne samo žrtvama i njihovim porodicama, nego i svim žrtvama rata u BiH.

Mirovni proces koji je uslijedio nakon okončanja sukoba naučio nas je koliko je važno pomirenje i izgradnja povjerenja. Uvjerio nas je da je napredak moguć.

Sustići države regionaBiH je država s ogromnim potencijalom koja se nalazi u samom srcu Zapadnog Balkana. Predsjedavajući OSCE-a i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, naglasio je značaj pozitivnog plana i programa za budućnost regije. Podržavam njegove pozive na poboljšanje životnih uslova za sve stanovnike ove regije, promociju društvenog, ekonomskog i političkog razvoja, te zacjeljivanje rana iz prošlosti.

S novom vlašću koja preuzima kormilo, pravo je vrijeme da se preuzmu obaveze za ostvarivanje napretka. Ohrabren sam činjenicom da su vlasti pozitivno reagovale na novu inicijativu Evropske unije i da je njihov trud nagrađen deblokiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ekonomski i društveni razvoj je od ključnog značaja, te urgiram na vlasti da pristupe izradi nacionalne strategije za ekonomske i društvene reforme. Ovo je od posebne važnosti u konteksu velikih društvenih nemira i katastrofalnih poplava, čiji smo svjedoci bili 2014. godine.

Također je došlo vrijeme da BiH počne sustizati ostale države regije. Regionalna saradnja nikad nije bila važnija, a BiH može igrati ključnu ulogu u transformaciji regije. Kako je to pokazao i nedavni prenos nadležnosti za regionalnu kontrolu naoružanja proisteklu iz odredaba Člana IV Daytonskog mirovnog sporazuma sa OSCE-a na BiH, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju, Zapadni Balkan može uspjeti samo kao regija, a nikako kao nepovezana grupa država.

Godina za pamćenjeOve godine obilježavamo 40. godišnjicu usvajanja Helsinškog završnog dokumenta. Dok se ponosimo napretkom ostvarenim u prošlosti, moramo prihvatiti i važnost dijaloga u savladavanju sigurnosnih izazova. Lekcije iz Helsinkija ni danas ne gube na aktuelnosti: bez obzira na situaciju, veoma je važno da države prepoznaju zajedničke izazove sa kojima se suočavaju, zajednički rade na njihovom savladavanju, te Evropi donesu mir i sigurnost, postupajući u skladu sa našim zajedničkim principima i obavezama.

Jedan od izazova sa kojim se svi zajedno suočavamo je terorizam. Dok svjedočimo rastu opasnosti od terorizma i sve većem broju stranih boraca koji se pridružuju teroristima, moramo biti ujedinjeni i odlučni u našoj osudi tih pojava. Ovo nije samo izazov za BiH: radi se o globalnoj prijetnji koja se može efikasno prevazići samo i jedino saradnjom. Zbog toga sam ohrabren činjenicom da je BiH usvojila stroge propise u ovoj oblasti. Misija OSCE-a u BiH nastavit će pružati podršku Bosni i Hercegovini u ovoj i drugim oblastima, jačati demokratsko upravljanje i ostvarivanje ljudskih prava, promovirati ekonomsku i društvenu ravnopravnost i reformu obrazovanja, te davati doprinos stvaranju održivog i stabilnog sigurnosnog sektora.

Nakon dvadeset godina mira nužan je daljnji napredak. Uvjeren sam da će nove vođe BiH slijediti primjer mnogobrojnih partnera njihove zemlje unutar OSCE-a, te razumjeti da upravljanje podrazumijeva spremnost na pronalaženje kompromisa između želja jednih i sumnji drugih. Taj izbor pripada vama. 2015. godina može biti vaša godina za pamćenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: