{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lamberto Zannier, generalni sekretar OSCE-a: Dvadeset godina mira, slijedi dalji napredak

13.4.2015. u 07:57
18
17
Lamberto Zannier, generalni sekretar OSCE-a: Dvadeset godina mira, slijedi dalji napredak
18
Lamberto Zannier, generalni sekretar OSCE-a: Dvadeset godina mira, slijedi dalji napredak
Generalni sekretar OSCE-a Lamberto Zannier (Foto: AFP)
Za Bosnu i Hercegovinu 2015. je godina obilježavanja dvadeset godina mira, prekretnica za državu i njene narode. Sada, kada Evropa prolazi kroz novo doba nestabilnosti, ovo je godišnjica koja nas podsjeća da je očuvanje mira i stabilnosti dugotrajan poduhvat, te da se moramo nastaviti boriti za toleranciju i kompromis, stoji u uvodnom dijelu teksta generalnog sekretara OSCE-a, ambasadora Lamberta Zanniera koji danas stiže u Bosnu i Hercegovinu.
Naredna tri dana boravit ću u Bosni i Hercegovini, gdje ću se sastati s predstavnicima novoizabrane vlasti, a posjetit ću i Srebrenicu, gdje ću odati počast, ne samo žrtvama i njihovim porodicama, nego i svim žrtvama rata u BiH.

Mirovni proces koji je uslijedio nakon okončanja sukoba naučio nas je koliko je važno pomirenje i izgradnja povjerenja. Uvjerio nas je da je napredak moguć.

Sustići države regionaBiH je država s ogromnim potencijalom koja se nalazi u samom srcu Zapadnog Balkana. Predsjedavajući OSCE-a i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, naglasio je značaj pozitivnog plana i programa za budućnost regije. Podržavam njegove pozive na poboljšanje životnih uslova za sve stanovnike ove regije, promociju društvenog, ekonomskog i političkog razvoja, te zacjeljivanje rana iz prošlosti.

S novom vlašću koja preuzima kormilo, pravo je vrijeme da se preuzmu obaveze za ostvarivanje napretka. Ohrabren sam činjenicom da su vlasti pozitivno reagovale na novu inicijativu Evropske unije i da je njihov trud nagrađen deblokiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ekonomski i društveni razvoj je od ključnog značaja, te urgiram na vlasti da pristupe izradi nacionalne strategije za ekonomske i društvene reforme. Ovo je od posebne važnosti u konteksu velikih društvenih nemira i katastrofalnih poplava, čiji smo svjedoci bili 2014. godine.

Također je došlo vrijeme da BiH počne sustizati ostale države regije. Regionalna saradnja nikad nije bila važnija, a BiH može igrati ključnu ulogu u transformaciji regije. Kako je to pokazao i nedavni prenos nadležnosti za regionalnu kontrolu naoružanja proisteklu iz odredaba Člana IV Daytonskog mirovnog sporazuma sa OSCE-a na BiH, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju, Zapadni Balkan može uspjeti samo kao regija, a nikako kao nepovezana grupa država.

Godina za pamćenjeOve godine obilježavamo 40. godišnjicu usvajanja Helsinškog završnog dokumenta. Dok se ponosimo napretkom ostvarenim u prošlosti, moramo prihvatiti i važnost dijaloga u savladavanju sigurnosnih izazova. Lekcije iz Helsinkija ni danas ne gube na aktuelnosti: bez obzira na situaciju, veoma je važno da države prepoznaju zajedničke izazove sa kojima se suočavaju, zajednički rade na njihovom savladavanju, te Evropi donesu mir i sigurnost, postupajući u skladu sa našim zajedničkim principima i obavezama.

Jedan od izazova sa kojim se svi zajedno suočavamo je terorizam. Dok svjedočimo rastu opasnosti od terorizma i sve većem broju stranih boraca koji se pridružuju teroristima, moramo biti ujedinjeni i odlučni u našoj osudi tih pojava. Ovo nije samo izazov za BiH: radi se o globalnoj prijetnji koja se može efikasno prevazići samo i jedino saradnjom. Zbog toga sam ohrabren činjenicom da je BiH usvojila stroge propise u ovoj oblasti. Misija OSCE-a u BiH nastavit će pružati podršku Bosni i Hercegovini u ovoj i drugim oblastima, jačati demokratsko upravljanje i ostvarivanje ljudskih prava, promovirati ekonomsku i društvenu ravnopravnost i reformu obrazovanja, te davati doprinos stvaranju održivog i stabilnog sigurnosnog sektora.

Nakon dvadeset godina mira nužan je daljnji napredak. Uvjeren sam da će nove vođe BiH slijediti primjer mnogobrojnih partnera njihove zemlje unutar OSCE-a, te razumjeti da upravljanje podrazumijeva spremnost na pronalaženje kompromisa između želja jednih i sumnji drugih. Taj izbor pripada vama. 2015. godina može biti vaša godina za pamćenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: