Sud BiH
0

Lalović i Škiljević negirali krivicu

FENA
Radoje Lalović i Soniboj Škiljević, optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sarajeva tokom 1992. godine, na izjašnjenju o krivnji kazali su da se ne osjećaju krivima "ni po jednoj tački optužnice", javio je danas BIRN-Justice Report.

Tužilaštvo tereti Lalovića, bivšeg upravnika Kazneno-popravnog doma "Butmir" na Kuli i Škiljevića, kao njegovog zamjenika, da su tokom 1992. godine vršili nadzor nad uvjetima zatočenja te određivali dnevni režim zatočenih, od kojih su neki gubljenjem na težini, a lišeni medicinske pomoći, umirali.

Obojica optuženih su uhapšeni 18. novembra prošle godine, nakon čega su im izrečene mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta te putovanja van BiH. Sud BiH je potvrdio optužnicu 31. decembra 2008. godine.

Nakon izjašnjenja o krivnji, Odbrane dvojice optuženih podnijele su prijedlog Sudiji za prethodni postupak za određivanje pomoćnih branilaca, radi "kompleksnosti slučaja i drugih obaveza".

Fahrija Karkin, Škiljevićev branilac, također je podnio zahtjev da se njegovom branjeniku odobri posjećivanje advokata, jer mu sadašnje mjere zabrane to pravo uskraćuju.

Sud će odluku o ovim prijedlozima donijeti naknadno, a optuženi su obaviješteni da će njihov predmet biti ustupljen Pretresnom vijeću, koje će zakazati prvo ročište u zakonskom roku od 60 dana.