{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lalović i Škiljević izjasnili se da nisu krivi

F
28.1.2009. u 14:22
0
0
Lalović i Škiljević izjasnili se da nisu krivi
0
Lalović i Škiljević izjasnili se da nisu krivi
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Radoje Lalović i drugi, optuženi Radoje Lalović i Soniboj Škiljević izjasnili su se da nisu krivi.
Optužnica tereti Lalovića i Škiljevića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi od maja do sredine decembra 1992. postupajući u svojstvu upravnika (Radoje Lalović), odnosno zamjenika upravnika (Soniboj Škiljević) Kazneno-popravnog doma “Butmir” na Kuli, općina Ilidža, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva.

Optuženi Lalović i Škiljević su, navodno, učestvovali u teškom oduzimanju fizičke slobode osobama nesrpske nacionalnosti tako što su stražari logora prihvatali civile koje su dovodili pripadnici vojske i policije tzv. srpske republike BiH, te ih smještali u neuvjetne logorske prostorije gdje su bili zatočeni u nečovječnim uvjetima, u različitom vremenskom trajanju.

U optužnici se dalje navodi da optuženi, iako su znali ili su mogli znati, navodno, nisu ništa poduzeli da bi spriječili podređene stražare i pripadnike vojske da odvode zatočene civile na nepoznate lokacije gdje su ih ubijali.

Na taj način je neutvrđenog datuma, u naznačenom periodu, određeni broj zatvorenika izveden i ubijen.

Dalje se navodi da su stražari, uz navodno znanje, ohrabrenje i pristanak optuženih, fizički zlostavljali zatvorenike te ih odvodili na ispitivanje kod pripadnika policije i vojske, koji su ih zlostavljali.

Također, u optužnici se navodi da su optuženi Lalović i Škiljević sarađujući s civilnim i vojnim vlastima izvan logora, znali i odobravali sačinjavanje spiskova zatočenika koji su izvođeni na prinudne radove.

Određen broj zatvorenika je prilikom izvođenja na prinudan rad na borbenim linijama izgubio život.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: