BiH
0

Lajčak: Zbog stanja u BiH raste zabrinutost međunarodne zajednice

FENA
Visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak upozorio je danas kako trenutno stanje u BiH nije dobro, zbog čega raste osjećaj zabrinutosti u Evropi i svijetu.

-BiH se vraća u centar pažnje međunarodne zajednice što nije dobro, jer međunarodna zajednica u centru pažnje ima probleme, rekao je Lajčak, nakon predavanja koje je održao pred studentima Univerziteta u Sarajevo o evropskoj perspektivi BiH.

On je konstatirao da je nakon srijede BiH i zvanično na posljednjem mjestu u regionu i jedina zemlja aspirant koja nema definiran odnos sa EU.

Ukoliko BiH nastavi stagnirati, visoki predstavnik je upozorio kako će se svakim danom ovaj prostor između BiH i ostalih zemalja regiona povećavati.

Lajčakova je ocjena da se BiH nalazi na raskrsnici - ili će ići putem eskalacije krize, a to je put koji je vrlo opasan, ili putem prevazilaženja krize i vraćanja na evropski put.

On također smatra da Deklaracija iz Mostara kojom su se političari obavezali na reformu policije otavara mogućnost za vraćanje zemlje na evropski put, te kazao da se na tome treba raditi.

Visoki predstavnik nije želio spekulirati o tome šta će se dogoditi ukoliko predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić ne povuče ostavku, te ukoliko SNSD povuče svoje predstavnike iz zakonodavnih i izvršnih organa vlasti na niovu BiH.

-Za svaki mogući scenarij postoji odgovor, zato ne treba da spekuliramo o tome. Treba jasno vidjeti ko djeluje po kojem scenariju - ko je zainteresiran da se smanji napetost i riješi kriza, a kome više odgovara da se kriza povećava, naveo je Lajčak.

Komentirajući navode da je kriza u BiH izazvana zbog Kosova, on je kazao BiH ni u kom smislu nije talac Kosova, te "da ne treba bilo ko da se krije iza Kosova, kada govorimo o problemima koje treba da riješi BiH".

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je u svom predavanju studentima poručio kako građansko društvo može pružiti aktivnu podršku evropskom putu BiH.

Naglasio je kako i građani moraju za to preuzeti svoj dio odgovornosti, te da je EU partner koji je voljan pomoći. Potreban je samo, kako je kazao, pozitivan signal iz BiH, čiji politički lideri moraju početi raditi svoj posao.

-Bilo je zanimljivo čuti mišljenja mladih ljudi, a njihova pitanja pokazuju da su zabrinuti i da žele da se stvari promijene nabolje, ustvrdio je Lajčak.

Predavanje za sarajevske studente je organizirao Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS), čiji predstavnici ocjenjuju da mladi u BiH nisu dovoljno anagažirani na ključnim pitanjima od kojih zavisi njihova budućnost.

Član ACIPS-a Sanel Huskić istaknuo je kako 70 posto građana BiH želi ulazak zemlje u EU. Očito je da političari na ovaj podatak ne obraćaju pažnju, zbog čega građani na njih moraju vršiti stalni pritisak.