BiH
0

Lajčak zabrinut zbog mogućih izmjena i dopuna Zakona o imunitetu

FENA
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak zabrinut je zbog mogućnosti da će bh. zakonodavci sutra usvojiti izmjene i dopune Zakona o imunitetu BiH, koji će im dati imunitet od krivičnog gonjenja za krivična djela poput vožnje u pijanom stanju, zloupotrebe funkcije pa čak i ratnog zločina.

Kako je saopćeno iz OHR-a, Zakon o imunitetu BiH koji je nametnut 2002. konačno je doveo do toga da nosioci javnih funkcija budu odgovorni za svoja djela.

Prijedlozi HDZ-a, o kojima se sutra treba raspravljati u hitnom postupku, parlamentarcima daju ovlast da svoje stranačke kolege izuzmu od krivičnog gonjenja.

Hitni postupak znači da će ove izmjene i dopune sutra biti stavljene na glasanje.

"Zabrinut sam da je ovo pokušaj da se ove izmjene uvedu na mala vrata, na posljednjoj sjednici prije ljetnje pauze. Što je još gore, izgleda da je namjera predlagača bila da se izbjegne javna debata o ovom pitanju", izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Lajčak ističe kako postojeće odredbe o imunitetu parlamentarcima daju zaštitu koja im je potrebna, mogućnost da govore i slobodno glasaju u parlamentu je zagarantirana postojećim zakonom o imunitetu.

Predložene izmjene i dopune, kako navodi, obuhvataju bilo koje djelo koje bi neki parlamentarac mogao počiniti.

"Postojeći zakoni o imunitetu uživaju široko rasprostranjenu podršku javnosti te jačaju integritet institucija", kazao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

On se nada da parlamentarci shvataju da je postojeći sistem imuniteta u njihovom interesu - "ukoliko niste krivi, bolje je suočiti se s onima koji vas optužuju nego se skrivati iza odredbi o imunitetu".