BiH
0

Lajčak za VOA: BiH potrebna podrška i pomoć SAD-a

FENA
Gost sinoćnje televizijske emisije Glasa Amerike, Programa na jezicima naroda BiH, bio je visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak. Jedna od ključnih konstatacija Lajčaka tokom boravka u SAD-u, uključujući i govor pred Vijećem sigurnosti UN-a, bila je: Bosni i Hercegovini je neophodna konstantna američka pomoć i podrška.

O tome je visoki predstavnik jučer razgovarao i s visokim američkim zvaničnicima u Washigntonu. Jedno od pitanja urednice Glasa Amerike koja je razgovarala s Lajčakom bilo je da li je njegov dojam o čvrstoj opredijeljenosti SAD-a da i dalje pomažu i pružaju podršku BiH pojačan ili barem potvrđen susretima u Washingtonu?

Lajčak: Da... u pravu ste. Ja sam imao danas, osim javnih govora, sastanke u State Departmentu s novim asistentom državnog sekretara Williamom Burnsom, zatim s Danielom Freedom... Imao sam sastanke u Bijeloj kući, zapravo u Vijeću za nacionalnu sigurnost. Cilj mojih razgovora je bio da informiram moje partnere o tome gdje se nalazimo u BiH, koje smo pomake uspjeli da napravimo... od kojih je ključni naravno ispunjavanje uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju...

Ali, govorili smo i tome, naravno, što nas očekuje i koji su izazovi. Ja sam iskoristio priliku da potvrdim nastavak i kontinuitet angažmana SAD-a u BiH. Apsolutno je jasno, i to je bilo potvrđeno danas tokom tih sastanaka, da imamo zajedničko viđenje budućnosti međunarodne prisutnosti u BiH. Amerika ostaje prisutna, ostaje da pruža podršku. To je jako važno .... i za mene je važno da imamo apsolutno identično viđenje situacije i toga što su naši prioriteti, šta trebamo da radimo.

VOA: Možete li nam navesti najvažnije ciljeve koji su skore budućnosti o kojima ste se složili... Vi kao Viskoki predstavnik i zvaničnici američke administracije sa kojima ste razgovarali...?

Lajčak: Prvi cilj je da BiH bude spremna za proces stabilizacije i pridruživanja EU. Znači da imamo sve državne institucije... da imamo podjelu kompetencija.... da imamo jasnu odgovornost i da EU tačno zna ko joj je partner po kojem pitanju... To je prvo. Drugo pitanje je nacionalno pitanje... pitanje ustavnih promjena koje se vraća u centar pažnje. Govorili smo tome kako treba, kada i na koji način.... to je pitanje od kojeg ne možemo pobjeći. I treće pitanje je pitanje međunarodne zajednice i njene prisutnosti. Nastavljamo rad na ispunjavanju pet uvjeta... pet zadataka i dva uvjeta da idemo prema tranziciji.... Ova tri pitanja ja vidim trenutno kao ključna za period koji je ispred nas.

VOA: Dugo se čekalo na reformu policije koja je bila uvjet.... Sada, kada predviđate buduće korake, možete li predvidjeti koje će, možda, biti Vaše najveće prepreke? One koje ste već prevazišli hoće li biti drugačije, vidite li unaprijed šta bi mogao biti problem?

Lajčak: Što se političkog života u BiH tiče.... ja sad vidim, kao glavni izazov to da ne dozvolimo ponovo da se vrati politika mržnje, nacionalistička politika, politika koja razdvaja narode i građane u BiH.... Ključni izazov za mene je da svi shvate, svaki građanin i svaki političar, da BiH može da bude uspješna samo ako svi narodi i svi građani budu uspješni. Ili će zajedno biti uspješni ili će propasti... što se ne smije desiti. Znači... da promijenimo mišljenje, da promijenimo filozofiju nadmudrivanja, nadglasavanja... jer je to ono što BiH vodi unazad. Ja se nadam da će proces evropskih integracija.... zapravo očekujem, a ne samo da se nadam... pomoći u kultivaciji političkog mišljenja i političke atmosfere u zemlji.

VOA: Očekujete li, zbilja, ako ne punu, onda veliku suradnju s političarima na terenu?

Lajčak: Ja očekujem veliku podršku od građana BiH, prije svega jer sada, tokom kampanje po BiH.... posjetio sam 12 gradova... razgovaram s građanima. Nastavljam s kampanjom i ja vidim da građani imaju ista pitanja, iste probleme... Ta pitanja su vezana za njihovu budućnost, posao, zaštitu.... i tako dalje. I upravo to, građani očekuju od svojih političkih lidera da će ih voditi prema perspektivi, prema evropskoj budućnosti. Zato ja očekujem da će to građani jasno staviti do znanja i svojim političkim predstavnicima.

VOA: Gospodine Lajčak, s obzirom da se bliži trenutak potpisivanja Sporazuma... zna se datum.... kako bi to moglo utjecati na opstanak i funkciju Ureda visokog predstavnika?

Lajčak: Potpis Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je, naravno, jedan od ključnih uvjeta za tranziciju, jedan znak kvaliteta političkog života u BiH, ali nije i jedini. Imamo i druge.... Imamo pitanja koja su vezana za državnu imovinu, vojnu imovinu, za status Brčkog, za... vladavinu prava, za fiskalnu održivost države... I time se nastavljamo baviti. Međutim, sva ta pitanja bez Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne bi bila dovoljna. To je, naravno, ključni uvjet. VOA: Za kraj da Vas pitam da li mislite da će te Vi biti posljednji visoki predstavnik za BiH?

Lajčak: Nije mi ambicija da budem posljednji.... Ali, naravno, ambicija mi je da, u momentu kada ja budem odlazio iz BiH, ne bude potrebe za visokim predstavnikom, nego da bude potreba za partnerom koji će pomagati Bosni i Hercegovini na evropskom putu.